Cât sunteţi în viaţă, rugaţi-vă neapărat pentru cei apropiaţi

4280

Părinte Ioan, vă rog să-mi răspundeţi: chiar nu am voie să dau pomelnice pentru odihna sufletului tatălui meu adormit, care a fost botezat, dar nu s-a arătat mădular credincios al Bisericii? Vă pun această întrebare şi cu privire la rudele mele care au adormit şi care au fost botezate, dar nu au fost îmbisericite. Cum să procedez în cazul în care aş vrea să dau pomelnic la Sfânta Liturghie şi la Te Deum pentru sănătatea celor apropiaţi şi cunoscuţi care sunt botezaţi în credinţa ortodoxă, dar nu participă în mod activ la viaţa Bisericii, iar unii dintre ei poate că nici nu cred în Dumnezeu? Dar poate datorită rugăciunilor Bisericii ei îşi vor deschide inima lui Hristos. Vă rog, părinte Ioan, nu mă lăsaţi fără răspuns!

Cât sunteţi în viaţă, rugaţi-vă neapărat pentru cei apropiaţi ai dumneavoastră care au fost botezaţi. Noi nu trebuie să anticipăm judecata lui Dumnezeu. Numai Unul Dumnezeu ştie împrejurările vieţii fiecăruia şi cel mai important este că El vede inima fiecăruia. El va rosti sentinţa de judecată la timpul cuvenit. Deocamdată împliniţi-vă datoria de fiică faţă de părinţi şi datoria dragostei pentru cei apropiaţi, prin pomenirea lor în rugăciune. Rugăciunea dumneavoastră nu va rămâne fără răspuns.

Nu trebuie să dăm pomelnice la Sfânta Liturghie pentru sectanţi, eretici şi pentru cei care, conștienți fiind, Îl hulesc pe Dumnezeu, căci ei depun mărturie vădită de vrăjmăşie faţă de Dumnezeu.

Din Arhimandritul Ioan Krestiankin, Povăţuiri pe drumul crucii, Editura de Suflet, Bucureşti, 2013, p. 114-115


Articole Asemănătoare
6019

Starea sufletului nostru influenţează durata vieţii noastre pământeşti

Toate greutăţile şi bolile vin asupra noastră pentru că nu vrem să-L primim pe Dumnezeu şi tot stăruim într-ale noastre. Iar Dumnezeu ne iubeşte mai mult decât ne iubim noi înşine, pentru că noi nu înţelegem nimic din cele duhovniceşti şi purtăm grijă numai de trup. Iar trupul suferă şi boleşte pentru că sufletul este plin […]

Articole postate de același autor
4416

Cum învățăm să iertăm și să iubim?

Iertând și iubind. Exercițiul zilnic al iertării și al iubirii. Contează foarte mult ce viziune personală are fiecare asupra iertării. Înțelegerea procesului biochimic și neuronal al ancorării reacțiilor emoționale în corp și blocarea în trecut (emoțional și cognitiv) fac ca decojirea rănilor și vindecarea lor să fie eficientă. Iertarea este un proces terapeutic care începe […]