Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim s-a închis

2288

Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, despre care se spune că adăpostește mormântul lui Iisus Hristos, a fost închisă miercuri, în contextul în care Israelul a înăsprit restricțiile de mișcare, iar palestinienii au anunțat primul deces provocat de coronavirus.

Decizia, prezentată ca o măsură de precauție, a fost pusă în aplicare în urma unei întâlniri între șefii poliției și lideri bisericești, după ce guvernul israelian anunțase restricții mai dure pentru preveni răspândirea noului coronavirus, informează The Jerusalem Post.

Potrivit înțelegerii oficiale, Biserica va fi închisă timp de o săptămână, dar nimeni nu știe cât se va prelungi. „Am fost informați despre închidere. Am înțeles că este că este de o săptămână. Sperăm că (biserica) se va redeschide cât mai curând posibil”, a declarat Wadie Abunassar, un oficial local.

Prin noile restricții din Israel, anunțate într-o declarație a biroului premierului Benjamin Netanyahu, oamenii nu au voie să părăsească locuințele, cu excepția cumpărării unor produse esențiale, cum ar fi produse alimentare și medicamente, sau să solicite tratament medical.

Închiderea Bisericii Sfântului Mormânt are loc cu puțin timp înainte de sărbătorirea Paștilor de către creștini, în Postul Mare. De asemenea, vine vine la câteva zile după ce autoritățile musulmane au închis complexul Moscheea Al-Aqsa din apropiere, pe Muntele Templului, cel de-al treilea cel mai sfânt sit al Islamului.

Unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale creștinătății, Biserica Sfântului Mormânt sau Biserica Învierii Domnului, din Ierusalim, este una dintre cele mai vizitate destinații de pe harta creștinătății. Este o construcție impresionantă, înălțată în secolul al XI-lea, de cruciați, în locul altei biserici vechi, zidită de Sfânta Elena în secolul IV, în Ierusalim.

Biserica adăpostește Muntele Golgota și Mormântul Domnului Iisus Hristos; dar și peștera unde Sfânta împărăteasă Elena a descoperit Crucea Domnului.

În prezent, la Sfântul Mormânt slujesc preoți din bisericile ortodoxă, catolică, armeană și coptă.
Mii de credincioși se adună în fiecare an, în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim pentru a participa la ceremonia coborârii Luminii Sfinte a Învierii, cu ocazia Paștelui ortodox.„Sfânta Lumină” se aprinde deasupra Sfântului Mormânt, spunându-se că focul se coboară din cer și aprinde lumânările. Este considerat cel mai vechi miracol din lumea creștină, prima dată fiind documentat în anul 1106.

sursa https://www.activenews.ro/


Articole postate de același autor
3853

Incendiu puternic la Mănăstirea Prislop

  Un incendiu puternic a izbucnit, miercuri, în apropierea Mănăstirii Prislop, unul dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj din România. Mai multe tarabe ale comercianților care vând în mod ilegal icoane cu părintele Arsenie Boca au luat foc miercuri. Din primele informații, se pare că focul a pornit inițial de la o rulotă, dar […]