ATENȚIE! Un individ îmbrăcat în veșminte bisericești, înșeală creștinii

2313
De curând, la Direcția mitropolitană au parvenit plângeri din partea mai multor persoane care ne-au mărturisit că au fost înșelați de un individ îmbrăcat în veșminte bisericești și cu cruce la gât.

Profitând de mila enoriașilor, acest impostor se oferă, în schimbul unor sume de bani, să primească acatiste, pomelnice și chiar să facă exorcizări.

Pentru a fi mai credibil, falsul preot operează cu diferite obiecte de cult – sticluțe cu mir, tămâie, pomelnice, acatiste, icoane, cărți de rugăciune precum și un epitrahil, toate aceste accesorii folosite pentru a înșela credincioșii.

Impostorul a fost observat în nenumărate rânduri împărțind în locuri publice cărți de vizită cu emblema Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove și datele sale de contact – Constantin Dolința, preot-exorcist.

În urma investigării cazului de către colaboratorii Direcției mitropolitane sa aflat că cetățeanul Constantin Dolința – nu are studii teologice și nu a fost hirotonit preot în cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova, prin urmare nu are nici un drept legal de a desfășura activități în cadrul Bisericii.

În concluzie, Direcția mitropolitană recomandă tuturor credincioşilor din ţară şi din străinătate, să fie precauți și să nu se lase în­şelaţi de acest impostor care nu are nimic comun cu Biserica.

Sursa: www.mitropolia.md

Scandal între Mitropolia Moldovei și preotul unei biserici din Capitală. Reprezentanţii instituţiei susțin că un bărbat îmbrăcat în sutană înșeală creștinii, desfășoară slujbe şi face exorcism fără a avea permisiunea Mitropoliei. De cealaltă parte, bărbatul vizat susține că a fost hirotonisit de Biserica Ortodoxă Rusă din Străinătate, care ar avea o filială în Moldova.

Biserica "Sfântul Diomid" activează de 12 ani în sectorul Râșcani. La intrare o plăcuță anunță că lăcașul se află în subordinea Mitropoliei Moldovei. Aceasta a fost instalată de preotul fondator, care însă înainte să moară a decis să se rupă de Mitropolie. De atunci, în lăcaşul de cult slujeşte Constantin Dolință.

"Am fost hirotonisit în data de 14 decembrie 2014, de către episcopul Antonie de la Biserica Rusă din Străinătate. Toți avem acest drept fiind preoți. Avem aceleași canoane,aceleași reguli, dar ne numim Biserica Mamă", a explicat preotul.

Biserica Ortodoxă Rusă din Străinătate nu este înregistrată la Ministerul Justiției. Iar reprezentanţii Mitropoliei susţin că aceasta este una necanonică, deci bărbatul nu are voie să ţină slujbe.

"A fi un autoproclamat și de a exercita pseudo rugăciuni și a înșela populația în acest hal este un lucru strigător la cer și este o greșeală civică", a declarat purtătorul de cuvânt a Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș.

Mitropolia s-a autosesizat după ce Constantin Dolință a început să împartă cărți de vizită cu emblema Mitropoliei Moldovei şi prin care oferă servicii de exorcism.

"Pe cartea de vizită dată nu este nimic deosebit. Nu scrie Mitropolia Moldovei, doar că e Biserica Ortodoxă din Moldova și Biserica din Străinătate", a precizat slujnicul bisericii "Sfântul Diomid".

"Dânsul prestează servicii de exorcism care sunt criticate de cercurile bisericești. Este interzisă această practică, mai ales că nu este un preot valid", a reproșat Vadim Cheibaș.

Mitropolia Moldovei califică acțiunile preotului drept o escrocherie.

sursa publica.md


Articole postate de același autor
1792

Biserica „Întâmpinarea Domnului” a trăit din plin ziua Sfântului Nicolae

Deja a devenit o bună tradiție ca de praznicul închinat Sfântului Ierarh Nicolae, Biserica „Întâmpinarea Domnului”  să invite copilaşii pentru a-i bucura cu daruri. În acest an s-au adunat circa 50 de copii din diverse centre ale Direcţiei Municipale pentru Protecţia Drepturilor Copilului. În dimineaţa zilei, a fost oficiată Sfânta Liturghie, după care Prot. Octavian Moşin  i-a felicitat pe […]