Actualitate

Aniversare la 50 de ani. „Părintele Constantin Necula este un om care poate să schimbe inimi și vieți, i-a dat Dumnezeu acest dar”

4027

Părintele Constantin Necula, una dintre cele mai cunoscute personalități ale Bisericii Ortodoxe din România și prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, a fost aniversat sâmbătă pentru cei 50 de ani de viață, într-un eveniment inedit la sediul facultății sibiene. Profesorul sibian a împlinit duminică, 19 iulie, vârsta de 50 de ani, iar cu o zi în avans, profesori, preoți, prieteni, membri ai familiei, dar și oficialități, Mitropolitul Ardealului și Arhiepiscopul Sibiului, ÎPS Laurențiu Streza, primarul Sibiului, Astrid Fodor, omul de televiziune Dan Negru, interpretul Costel Busuioc, i-au fost aproape în cadrul unui eveniment care s-a dorit a marca activitatea bogată a profesorului sibian în domeniul teologic și cultural. O carte aniversară și un film cu mesaje inedite au fost lansate cu acest prilej.

Mitropolitul Ardealului a deschis momentul cu o rugăciune, după care a vorbit despre însemnătatea unor astfel de momente în viața noastră, despre nevoia oamenilor, ca în ciuda vârstei, să își păstreze tinerețea sufletească.

„Este o manifestare sufletească, în ciuda distanțării sociale. Îl salut pe cel care astăzi ne-a provocat la ceva frumos, părintele profesor Constantin Necula, Costi al nostru”, a spus Mitropolitul Laurențiu.

Arhiereul i-a mulțumit mamei părintelui, prezentă și ea la sărbătoare, Mariei, soția părintelui Necula, vorbind despre rolul pe care aceasta l-a avut în parcursul preotului sibian. „Fiți bineveniți toți cei care sunteți aici!”, a spus Mitropolitul Ardealului.

ÎPS Laurențiu a salutat prezența primarului Sibiului, Astrid Fodor, și a vorbit despre legătura mai puțin cunoscută dintre aceasta și Biserica Ortodoxă.

„Vreau să o salut în mijlocul nostru pe doamna primar. Să știți că doamna primar este mult mai mult decât știți dumneavoastră implicată în viața bisericii pentru că doamna primar a fost preoteasă până când părintele Fodor, preot ortodox, a trecut la Domnul. Și dincolo se roagă pentru familia ortodoxă a doamnei primar. Vă îmbrățișăm cu drag și ne rugăm la bunul Dumnezeu să rânduiască vremuri frumoase și bune”, a spus ÎPS Laurențiu.

Preotul secolului XXI

Primarul Sibiului, Astrid Fodor a mărturisit că se bucură că se află într-un astfel de cerc de persoane deosebite pentru a-l celebra pe părintele Necula.

„O să vă spun cum îl percep eu pe profesorul, pe doctorul în teologie, pe preotul, dar pentru noi toți părintele Necula. Mie mi-a fost rar dat să întâlnesc o persoană care atunci când dialoghezi cu ea să nu fie doar cuvinte goale, ci prin cuvintele acestea să simți un mare drag de frumos, un mare drag de bine. Pentru mine, părintele Necula este preotul secolului al XXI-lea. Este acea persoană educată, cultă, erudită, dar plină de umor, inclusiv de autoironie – pe care o întâlnești destul de rar – acea persoană care reușește să ne atingă sufletul prin ceea ce spune. În viața de zi cu zi, de multe ori ne tentează să încălcăm legile ei. Părintele Necula știe aceste legi ale vieții de zi cu zi să le flexibilizeze, fără să le rupă, și astfel pătrunde în sufletul nostru, căci noi în goana noastră de zi cu zi uităm de cele sufletești, ne ocupăm mai mult de cele lumești și este nevoie de astfel de preoți, de astfel de personalități care, din când în când și poate cât mai mult, ne aduc aminte că avem și sufletul și trebuie să ne ocupăm și de acesta. Părinte, eu vă doresc ca lumina din sufletul dumneavoastră să nu se stingă niciodată, și să atingă pe cât mai mulți dintre noi. Vă doresc să fiți sănătos și fericit, iar harul lui Dumnezeu să nu vă părăsească niciodată. Totodată vreau să o felicit pe mama dumneavoastră pentru educația pe care v-a dat-o, pentru felul în care v-a crescut, pe soția dumneavoastră care v-a fost alături, pe copiii dumneavoastră care văd că vă calcă pe urme”, a spus primarul Sibiului.

Astrid Fodor a salutat-o pe mama părintelui Necula, amintind faptul că, deși brașovean de origine, acesta a fost asumat de Sibiu. „Mă bucur că ați venit din Brașov în orașul nostru, între timp părintele a devenit sibian, toată lumea se laudă că este sibianul nostru deși știm că este din Brașov, tot sibianul nostru sunteți acum”, a mai spus primarul Sibiului.

„S-a învrednicit de acest dar de la Dumnezeu”

Daniel Buda, decanul Facultății de Teologie din Sibiu, a rememorat prima întâlnire cu părintele Necula, în perioada când era tânăr candidat la admiterea în instituția de învățământ, iar profesorul în comisia de admitere.

„Vreau să spun – și mă refer doar la această situație cu totul specială în care ne aflăm, de a conduce Facultatea de Teologie, eu de trei luni și dumneavoastră de două luni – că a fost un adevărat dar pentru mine, avem multe de făcut împreună, sper ca relația noastră să crească, să colaborăm tot mai bine și așa cum am spus atunci când ați fost ales, să fim două persoane complementare. Nu avem același caracter, avem educații diferite, medii diferite, dar cred că suntem complementari”, a spus Daniela Buda.

„Părintele Necula este un om care poate să schimbe inimi și vieți, i-a dat Dumnezeu acest dar. Lucru pentru care nu am să-i mulțumesc lui, am să-i mulțumesc mamei lui, care s-a învrednicit de acest dar de la Dumnezeu și soției părintelui, care știe să fie o soție de preot”, a spus vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, Ioachim Tomoiagă.

Realizatorul TVR Victor Dochia, Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, preotul Eugen Răchitean, Valentin Delcă, directorul Direcției pentru Cultură Sibiu, și colaboratori apropiați ai părintelui au fost prezenți la eveniment.

„Vă mulțumesc că m-ați crescut!”

Emoționat, părintele Constantin Necula, le-a mulțumit celor care i-au fost alături.

„Vă mulțumesc mult că la vreme de restriște – până la urmă, țara nu este într-un moment ușor – ați făcut tot efortul acesta și rămân dator cu rugăciunea. Îi mulțumesc foarte mult doamnei primar că este aici pentru că dânsa reprezintă Sibiul, locul de unde am început eu misiunea de preot. (...) Dar învățând împreună că nu este loc în care Harul lui Dumnezeu să nu fie o prezență de care cineva are nevoie. Acesta este Sibiul pe care îl iubesc, șcheianul din mine s-a regăsit aici, în maximă liniște, în biblioteca aceasta fabuloasă, în capela aceasta imperială; pe toți studenții mei i-am socotit și sper să rămână în continuare cei mai buni colegi ai mei. Vă mulțumesc că v-am avut astăzi alături. Am înțeles o dată în plus că nu putem merge mai departe decât împreună cinstit și cu verticalitate”, a spus Constantin Necula.

Profesorul i-a mulțumit mamei sale, prezente la eveniment, și a evocat amintirea tatălui.

„Aș vrea să-i mulțumesc părintelui Mihai Iosu. Fără el nimic din ceea ce sunt astăzi, îndrăznesc să spun că n-aș fi fost. Sunt oameni în viață care îți schimbă viața și sunt oameni în viață care îți schimbă eternitatea. Șansa mea a fost că părintele Iosu mi-a schimbat eternitatea și atunci s-a schimbat și viața. Îi mulțumesc Preasințitului că, într-un fel sau altul, a preluat din candoarea, din tandrețea tatei și din gesturile lui absolut paternale. Vă mulțumesc că m-ați crescut, sper să nu vă fac de rușine niciodată. Dacă veți vedea că am albit, să știți că am făcut-o și de drag, nu doar de greu. (...) Vă datorez fiecăruia câte ceva, unora vă datorez inima mea care încă bate și vă mulțumesc pentru acest lucru. Un chapeau mare pentru toți și sper din toată inima ca atunci când ne revedem să fim tot timpul bucuroși”, a mărturisit preotul sibian.

Constantin Necula a vorbit și despre alte două evenimente fundamentale din viața sa care au concis cu acest an, faptul că băiatul, Constantin, a ieșit din facultate și fiica cea mică, Alexandra, a intrat în facultate, dar și soției Maria, pentru tot sprijinul, și surorii Mihaela Zugravu, care i-a fost primul învățător și căreia îi datorează primele poezii învățate pe de rost.

„Vă mulțumesc că prin ziua de astăzi mă scoateți din orice gând de întristare și de nod în gât pe care l-am avut vreodată ca preot”, a încheiat părintele Necula.

O carte a emoției

Romeo Petrașciuc, directorul Editurii Agnos, a editat un volum aniversar, lansat cu acest prilej și distribuit gratuit tuturor invitaților, în care 50 de prieteni și colaboratori ai părintelui Necula au scris rânduri care au creat o „carte a emoției”. Oaspeții au vizionat un film în care numeroase personalități, între care Constantin Chiriac, directorul festivalului Internațional de Teatru și al Teatrului Național „Radu Stanca”, oameni de televiziune, Marius Tucă, Cristian Tabără, Ionuț Cristache, Sanda Nicola, sportivi, medici, profesori, preoți, prieteni, au înregistrat mesaje video emoționate.

Părintele Constantin Necula s-a născut pe 19 iulie 1970, la Braşov, unde a absolvit Colegiul de Ştiinţe ale Naturii “Emil Racoviţă”. A urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu, pe care le-a absolvit ca şef de promoţie în 1994. Doi ani mai târziu finaliza cursurile de studii aprofundate la aceeaşi facultate, iar în 2004 obţinea titul de doctor în Teologie la Sibiu şi calificativul “Magna cum laudae”. Din 2006 şi până în prezent a ocupat diferite funcţii în administraţia eparhială a Arhiepiscopiei Sibiului, iar din 1995 şi-a început carierea didactică la Facultatea de Teologie din Sibiu, fiind în prezent conferenţiar universitar la Catedra de Omiletică şi Catehetică, îndrumător de doctorat şi prodecanul instituţiei. A scris numeroase cărţi de specialitate, a participat la sute de emisiuni de televiziune şi nu numai, fiind cunoscut tuturor ca un preot misionar, iubit de tineri şi foarte activ în viața publică.

Sursa: tribuna.ro


Articole postate de același autor
1924

Bradul de Crăciun – bucuria copiilor

În rândul tuturor creştinilor, adevărata sărbătoarea a Naşterii Pruncului Sfânt, este în mare parte considerată a fi una a copiilor, pentru care împodobirea și decorarea bradului cu diferite jucării și dulciuri a devenit un obicei, și se obișnuiește ca în Ajun acesta să strălucească de lumânările prinse de ramurile sale. S-a stabilit de ceva timp […]