Adunarea Generală a clerului din cuprinsul Episcopiei de Edineț și Briceni

1122

Slujitorii din cuprinsul Episcopiei de Edineț și Briceni au participat marți, 27 martie 2018, la Adunarea generală a preoților ce a avut loc la Reședința Episcopală sub președinția Prea Sfințitului Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni. În cadrul întrunirii au fost puse în discuție mai multe subiecte de primă importanță pentru bunul mers al vieții duhovnicești din Eparhie.

În debutul ședinței, Ierarhul a luat act de rapoartele părinților blagocini privitoare citirea în parohii a Canonului Mare de pocăință al Sfîntului Andrei Criteanul în prima săptămînă a Postului Mare, la celelalte slujbe săvîrșite, la oficierea Liturghiei Darurilor Înainte Sfințite, mărturisirea preoților, ordinea și curățenia în biserici, starea sfintelor antimise, pregătirea pentru sărbătorile pascale, întrebări venite din partea slujitorilor.

În continuare s-au discutat diverse chestiuni legate de buna rînduială în slujirea liturgică și bunul mers al vieții parohiale, despre programul slujbelor ce urmează a fi săvîrșite în Săptămîna Patimilor, Sărbătoarea Sfintelor Paști, Săptămîna Luminată și Paștile Blajinilor.

În legătură cu sărbătoarea Învierii Domnului, la întrunire au fost reamintite de către un colaborator al DSE Edineț și principalele măsuri ce trebuiesc luate împotriva izbucnirii incendiilor.

Cu prilejul sărbătorilor pascale, Ierarhul a îndemnat clericii să colecteze împreună cu enoriașii daruri și să le distribuie celor nevoiași; să viziteze pe cei din închiori, casele bătînilor solitari, a celor fără ajutor și a familiilor cu posibilități materiale reduse, astfel încît nimeni să nu rămînă în afara acestei mari bucurii a Învierii Domnului.

Trei slujitori ai Eparhiei, care și-au sărbătorit recent jubilee importante de viață, au fost felicitați și decorați de către Ierarh cu înalte distincții bisericești. În rîndul omagiaților s-a aflat protoiereul Leonid Sevastianov, care a rotunjit 70 de ani de viață; protoiereul Vasile Țari – 60 de ani și protoiereul Dimitrie Chirilov – 50 de ani.

De mai bine de un deceniu prin purtarea de grijă a Întîistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Vladimir, în toate parohiile din Republica Moldova bucuria sărbătorilor pascale este luminată de prezența Foclui Haric adus de la Ierusalim. Prin binecuvîntarea Prea Sfințitului Nicodim, protoiereul Dionisie Lupașco, blagocinul sectorului Edineț III, a fost delegat să aducă de la Chișinău Lumina Sfîntă pentru mănăstirile și parohiile eparhiei noastre.

Toți clericii au primit pastoralele la Învierea Domnului a Sanctității Sale Chiril, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, a Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Vladimir și a Prea Sfințitului Episcop Nicodim.

Toți slujitorii prezenți la întrunire au luat parte la o agapă frățească de post.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni


Articole postate de același autor
2438

Sunt două feluri de iubire, care nasc două cetăţenii…

Sunt două feluri de iubire, care nasc două cetăţenii: 1. iubirea de Dumnezeu ne face cetăţeni ai Ierusalimului de Sus; 2. iubirea de lume ne face cetăţeni ai Babilonului; Pune-ţi singur întrebarea: „Ce iubeşti?”, şi vei afla al cui cetăţean eşti. Din Cuviosul Bonifatie de la Teofania, Bucuria de a fi ortodox, traducere de Adrian […]


Foto