A doua zi în cadrul Lecturilor Mănăstirești, Japca

249

Miercuri, 28 iulie, în ziua pomenirii Sf. Cneaz Vladimir, s-a desfășurat cea de-a doua zi a evenimentului științific ”Lecturi Mănăstirești. Japca”.

Tema discuției a fost Cartea religioasă în Mănăstirea Japca în contextul așezămintelor monahale din Republica Moldova. Au prezentat dr. hab. Igor Cereteu și pr. dr. Octavian Moșin.

La eveniment au fost prezenți slujitorii și nevoitoarele mănăstirii, în frunte cu maica stareță Egum. Parascheva, pelerini și oaspeți din satele învecinate cu sfânta mănăstire.

Preotul Octavian Moșin s-a referit la locul și rostul cărților religioase în viața creștinului de astăzi, menționând tezaurul de la Japca prin cărțile liturgice ce se păstrează în biblioteca de aici.

Cercetătorul Igor Cereteu a prezentat catalogul Biblioteca Mănăstirii Japca, explicând originalitatea inscripțiilor de pe unele cărți, prezentând și cele mai valoroase cărți din patrimoniul mănăstiresc.

Profesorul Ion Valer Xenofontov a precizat că studiul realizat privind cărțile de la Mănăstirea Japca vine cu noi date nu doar privind acest sfânt așezământ, dar și pentru celelalte mănăstiri din spațiul pruto-nistrean.

Profesorul Ion Eremia s-a referit la circulația cărții religioase din secolul XVIII până în zilele noastre, iar cercetătorul Ivan Duminica a recomandat să fie scoase în evidență câteva cărți liturgice de la Japca, care ar fi prezentate pelerinilor și celor interesați, care pășesc pragul acestei mănăstiri.

Maica stareță Egum. Parascheva a mulțumit cercetătorilor pentru valorificarea sfințeniilor din acest complex monahal, menționând că obștea are grijă să păstreze corespunzător nu doar cărțile vechi religioase, dar și celelalte bunuri pe care le-a moștenit de la înaintași.

Au urmat discuții la diverse aspecte legate de cartea religioasă, în special la ediția Bibliei de la Sankt Peteresburg din 1819 și răspândirea acesteia în spațiul românesc.

Ulterior, participanții la eveniment au vizitat stejarul Sf. Ștefan cel Mare din satul Cobâlea și Casa-Muzeu ”Dumitru Matcovschi” din s. Vadul Rașcov.

În cea de-a treia zi a simpozionului va fi prezentată tema: ”Vrednici slujitori la Mănăstirea Japca și în spațiul pruto-nistrean”.


Articole postate de același autor
251

Inaugurarea Centrului metodic „CASA MARE”, la Universitatea de Stat din Moldova

Vineri, 25 iunie 2021, la Departamentul Economie, Marketing și Turism al Facultății de Științe Economice a USM a avut loc inaugurarea laboratorului „Casa Mare” – simbol al tradițiilor populare românești. Or, valorile culturale și obiceiurile neamului sunt promovate cu fidelitate, permanent și cu deosebit interes profesional, constituind prioritate în procesul educațional de formare a specialiștilor în domeniul […]