A avut loc prima Adunare Generală a preoților-capelani care activează în cadrul instituțiilor penitenciare

2249

La data de 22 februarie a.c., cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, s-a desfășurat prima Adunare Generală a preoților-capelani care activează în cadrul instituțiilor penitenciare.

Ședința a avut loc la Palatul Mitropolitan, fiind moderată de către prot. Maxim Melinti – președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în Instituții Penitenciare.

Ședința a întrunit 18 preoți-capelani, care deservesc 18 instituții penitenciare de pe teritoriul Republicii Moldova. Cu un mesaj de salut din partea Departamentului Instituțiilor Penitenciare s-a adresat dl Oleg Pantea, locotenent-colonel, șef al Direcţiei activitate educativă, psihologică şi asistenţă socială al DIP-ului, care a menționat rolul și importanța slujirii preotului-capelan în rândul deținuților, a apreciat munca și rezultatele depuse până în present, cât și speranța unei colaborari frumoase între cele două instituții pentru viitor.

După prezentarea particulară, pe care au făcut-o cei prezenți, s-a pus în discuție problemele și perspectivele misiunii Bisericii Ortodoxe după gratii. S-a constatat că Biserica trebuie să se preocupe de următoare obiective:

– Activitatea liturgică

– Activitatea misionară

– Activitatea caritabilă

– Reabilitatea și consilirea deținuților, familiilor deținuților, precum și a angajaților instituțiilor penitenciare.

S-a discutat deasemenea și despre mediatizarea cât mai eficientă a evenimentelor și activitățiilor Bisericii, publicarea articolelor și studiilor legate de tematica dată și despre editarea unui buletin misionar pentru închisori. În concluzie, toți cei prezenți și-au exprimat speranța că efortul comun va aduce la realizarea misiunii deloc ușoare a preoților-capelani, cât și susținerea din partea conducerii Bisericii și a statului în efecientizarea obiectivelor propuse.

sursa mitropolia.md


Articole postate de același autor
4513

Nu zici „Doamne Iisuse” pentru că te-ai liniştit, ci ca să te linişteşti

  Părinte, un călugăr mi-a zis: Să te linişteşti şi abia apoi să spui rugăciunea minţii. Nu o avut dreptate. Rugăciunea minţii nu are o regulă. Să ţineţi minte de la mine şi să nu uitaţi niciodată: rugăciunea „Doamne Iisuse Hristoase” este o rugăciune a tuturor celor care vor s-o facă. Nu există nici o […]