În Joia cea Mare, Episcopul de Orhei, PS Siluan, a săvârşit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia, în biserica „Sf. Ierarh Nicolae” de la Mănăstirea Curchi, înconjurat de soborul de preoţi, diaconi și viețuitori ai așezământului monahal.
În cadrul Sfintei Liturghii s-a scos şi sfinţit Agneţul pentru împărtășirea grabnică în timpul anului. Această Sfântă Împărtășanie este păstrată în Chivotul din Sfântul Altar, pe Sfânta Masă.
În Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor sunt prăznuite patru lucruri: sfânta spălare a picioarelor, Cina cea de Taină, adică predarea înfricoşătoarelor Taine, rugăciunea cea mai presus de fire şi vânzarea (trădarea) Domnului.
La Cina cea de Taină a fost întemeiată de Hristos Taina Sfintei Împărtăşanii, când, mâncând cu ucenicii Săi, Mântuitorul a luat pâinea, a binecuvântat-o, a frânt-o şi a dat-o lor, zicând: „Luaţi, mâncaţi, acesta este trupul Meu.” Apoi, luând paharul şi mulţumind, le-a dat, zicând: „Beţi dintru acesta toţi, acesta este sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor” (Matei 26, 26-28).
Petroniu Tanase ne spune că Liturghia euharistică este Liturghia smereniei Domnului, Liturghia dragostei Sale, testamentul iubirii Sale de oameni: „Aceasta să o faceți întru pomenirea Mea!” Și, în adevăr, la fiecare Sfântă Liturghie se reînnoiește jertfa întru amintirea Domnului, Care mereu se jertfește, ca mereu să ne sfințească și să ne tragă la Sine. Cu adevărat, nu este mai mare lucru pe lume decât acesta. Lucrare dumnezeiască, minune necontenită, piatră de poticnire: vezi pâine și vin și guști carne și sânge, iei o fărâmă și ai întregul neîmpuținat, este aici pe acest altar și în același timp pe toate altarele creștine din lume!
În timpul Sfintei Liturghii, s-au înălțat în continuare rugăciuni pentru izbăvirea din boală și necaz, și de întărire pentru toți creștinii care nu au posibilitatea de a participa la slujbe.
sursa manastireacurchi.md