La origini, carantina este o patruzecime, un Post Mare, o perioadă de izolare şi încercare…

3450

După cum ne spune wikipedia, cuvântul „carantină” provine din forma dialectică venețiană a italienescului „quaranta giorni”, însemnând „patruzeci de zile”. Acest lucru se datorează izolării de 40 de zile a navelor și a persoanelor, ca măsură de prevenire a bolilor legate de ciumă (în sec. XIV).

Deci, la origini, carantina este o patruzecime, un Post Mare, o perioadă de izolare şi încercare, pe care, dacă omul nu şi-o asumă singur, i-o dă Dumnezeu, ca să se mai lămurească: ce-i cu el, de unde vine şi încotro se duce…

Dacă şi această carantină legată de Coronavirus (COVID 19) i-a ajutat pe oameni în această cunoaştere de sine (menită, în cele din urmă, să ducă la cunoaşterea de Dumnezeu), atunci nu avem decât să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru această cercetare pedagogică, pe care El o îngăduie pentru păcatele noastre din care nu vrem să ne îndreptăm, ci mai degrabă căutăm să le propagăm şi legiferăm.

Ierom. Petru Pruteanu


Articole postate de același autor
4900

Părinții care citesc – modele pentru copiii lor

E foarte potrivită comparaţia cu mâncarea, cum mama găteşte şi încearcă să facă mâncarea cat mai gustoasă, ca şi copilul fără poftă s-o mănânce cu plăcere. Dar, în acelaşi timp, mănâncă şi părinţii. Noi oare n-ar trebui să citim? Mulţi părinţi stau şi se uită la televizor şi îi spun copilului să meargă să citească. […]