A avut loc Adunarea Ordinară a preoților din cadrul Protopopiatului Chișinău, Sectorul Centru, la Catedrala Sfânta Vineri din Capitală

1026

Joi, 20 februarie 2020, cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, a avut loc Adunarea Ordinară a Protopopiatului Chișinău, Sectorul I, în Catedrala cu hramul „Înălțarea Domnului” (Sfânta Vineri) din Capitală.

Întrunirea preoților s-a desfășurat în noul sediu al Protopopiatului Chișinău, Sector I, și a fost prezidată de Protopopul circumscripţiei, Prot. Mitr. Dr. Vadim Cheibaș, Secretar mitropolitan.

Adunarea preoților a debutat cu oficierea slujbei Tedeumului săvârșită de către părintele Protopop, urmată de Rânduiala Panihidei pentru nou-adormitul vrednicul de pomenire Arhim. Hrisostomos, fost paroh al acestei catedrale istorice.

În cadrul adunării Părintele Protopop a făcut o diagnosticare a activității parohiilor din Protopopiat, prezentând preoților atât faptele și evenimentele majore de succes, cât și nereușitele din unele comunități, propunându-se soluții în acest sens. La fel au fost abordate și probleme actuale ale Bisericii și societății de astăzi, precum cea a prezenței și activității Bisericii în instituțiile de învățământ, problemele mediului, și altele.

De asemenea, Protopopul a anunțat în cadrul adunării și despre hotărârea ÎPS Mitropolit Vladimir de a dinamiza viața liturgică și misionară a catedralei Sf. Vineri, înființând în acest sens pe teritoriul Catedralei un nou Centru Social-Misionar „Icoana Maicii Domnului Bucuria tuturor celor necăjiți”, în cadrul căruia se vor desfășura mai multe activități destinate persoanelor social-vulnerabile, bătrânilor singuratici, persoanelor fără adăpost, familiilor numeroase, precum și în susținerea dezvoltării armonioase a copiilor și tinerilor proveniți din aceste medii și reintegrarea lor în societate. Activitatea centrului va fi coordonată de Dl Serghei Crudu, Președintele Sectorului Sinodal Activitate Socială și Caritate și va cuprinde o gamă largă de activități culturale, educative, de caritate, garderobă socială, cantină socială, activitatea grupului de tineri voluntari ai Bisericii, cercuri pe interese, asistență socială și spirituală, studiu biblic, conferințe și întâlniri tematice, etc.

Totodată, la eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai Direcțiilor municipale pentru protecţia drepturilor copilului și a celei de asistenţă socială și sănătate, stabilindu-se noi punți de colaborare între Biserică și cele două direcții.

După aceste prezentări s-au discutat diverse probleme privind viața duhovnicească și cea parohială, Părintele Protopop cerându-le părinţilor din protopopiat implicarea mai stăruitor în activităţile filantropice și misionare, îndemnându-i să fie cu mai multă luare aminte asupra disciplinei preoțești și a rolului preotului în societate.

La rândul lor, clericii protopopiatului Chișinău I au prezentat protopopului diverse probleme organizatorice şi administrative în vederea identificării unor soluţii pentru o mai bună colaborare între parohii, atât la nivelul împreunei-slujiri, cât şi privitor la îndrumarea credincioşilor, după care au urmat diverse probleme din activitatea cotidiană a parohiilor și stabilirea unor modalități concrete de soluționare.

La finalul întrunirii, potrivit votului celor prezenți au fost desemnați și premiați cei mai activi slujitori din cadrul Protopopiatului: Prot. Mitr. Octavian Moșin, Prot. Marin Cij și Pr. Ioan Cij, oferindu-se și anumite premii.

În încheierea întrunirii, PC Părinte Protopop Vadim Cheibaș a mulțumit clericilor pentru activitatea rodnică pastorală și misionară, dar și pentru slujirea jertfelnică, demnă și armonioasă pe care o desfășoară în parohiile pe care le păstoresc, dorindu-le să aibă parte de multe împliniri pastorale și de bucurie în mijlocul credincioșilor.

Cabinetul de presă al Protopopiatului Chișinău, Sectorul Centru


Articole postate de același autor
10564

Modestia nu înseamnă slăbiciune

În lumea aceasta, mulţi sunt cei care nu cu­nosc legile duhovniceşti – însă aceste legi exis­tă şi dovedesc netemeinicia necredinţei în lumea duhovnicească. Omul care, mândrindu-se, se la­udă, produce o impresie penibilă, respingătoare, asupra tuturor, chiar şi asupra oamenilor lipsiţi de religiozitate – şi, cu cât mai mult se laudă şi se îngâmfă, cu atât le pare mai penibil […]