Sfânta Liturghie Arhierească cu ocazia hramului Mănăstirii Hirova

1105

În ziua prăznuirii Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul, la 14 septembrie 2019, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chişinăului şi al Întregii Moldove, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir Sfânta Liturghie la Mănăstirea Hirova. Sfântul Simeon este ocrotitorul ceresc al acestui așezământ monahal.

Fericitul Teodoret al Cyrului, contemporan cu Sfântul Simeon, îl descrie astfel: „Sfătuindu-i [pe oameni] de două ori pe zi, le umplea urechile cu cuvinte pline de har și le vestea învățătura Duhului Sfânt. Îi încuraja să-și întoarcă privirea la cer, să zboare, lăsând pământul, și să caute împărăția cerurilor, să se teamă de iad și să disprețuiască cele pământești, așteptând cu nerăbdare viața cea viitoare. Fiind înzestrat cu harisma discernământului, lua hotărâri corecte și înțelepte.”

Sfântului Simeon Stâlpnicul este sărbătorit la începutul anului bisericesc, iar calea vieții și nevoinței  sale primeşte sensul de indicator pentru viaţa credinciosului, calendarul Bisericii noastre ilustrând aceasta.

La Vohodul mic, Arhimandritul Irinarh (Rusu), Duhovnicul-administrator al mănăstirii, a fost decorat din partea ÎPS Mitropolit Vladimir  cu ordinul „Meritul Bisericesc” de gradul II,, în semn de recunoștință pentru activitatea sârguincioasă.

La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșit un Te Deum în cinstea sărbătorii, după care Ierarhul Orheiului a adresat credincioșilor un cuvânt de învățătură, în care a relatat crâmpeie din viața Sf. Simeon Stâlpnicul, cel care s-a nevoit 47 de ani pe un stâlp. Prea Sfinţia Sa i-a felicitat pe toţi cu ocazia atât a începutului Anului Nou Bisericesc, cât și a sfântului ocrotitor al așezământului monahal. „Pentru rugăciunile Sfântului Cuvios Simion Stâlpnicul, prăznuit astăzi, Dumnezeu să dăruiască clericilor și obștii monahale și în continuare ajutor și sprijin în toate lucrările și faptele bune spre Slava lui Dumnezeu și mântuire, putere și tărie pe calea nevoințelor monahale. Mântuitorul Hristos Dumnezeul nostru să ne dea duh de reînnoire către evlavie și viață curată, dar de și amorțire către păcate și patimi, astfel punând zi de zi început bun vieții noastre ”, – a menționat PS Siluan.

În încheiere a rostit un cuvânt de mulțumire și părintele Duhovnic-administrator Irinarh, care a mulțumit PS Siluan, ctitorilor Mănăstirii și tuturor celor prezenți pentru susținere și comuniune în rugăciune.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească organizată de obștea mănăstirii.

„Cele de sus căutând şi cu cei de jos împreunându-te şi căruţă de foc stâlpul tău făcându-ţi, printr-însul împreună vorbitor cu îngerii ai ajuns, cuvioase. Cu aceia împreună roagă-te neîncetat lui Hristos Dumnezeu pentru noi toţi.”

sursa http://manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
5303

Sfânta Nonna – mama Sf. Grigorie Teologul (model de soţie, mamă şi preoteasa)

Ea era originară din Capadocia, fiind crescută în credința ortodoxă. S-a căsătorit cu Grigorie, magistrat din Nazianz și membru al unei secte pagane din acea vreme. „În primii lor ani împreună pentru preaplinul credinței sale, ea nu putea îndura să nu poarte același jug cu el. Deși era cea mai puternică și mai vitează femeie, […]