PS Ignatie a explicat cuvintele lui Hristos: „Cel ce iubeşte pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine” (Matei 10, 38), arătând care este soluţia armoniei din familie şi cum se poate lupta împotriva dramei divorţului:
"De ce ne cere Dumnezeu să nu iubim nimic din lumea aceasta, nici pe părinţi, nici pe copii, mai presus decât pe El? În momentul în care Dumnezeu este în prim-planul vieţii tale, vei ştii să-ţi iubeşti şi să-ţi cinsteşti soţul sau soţia, respectiv copiii! Vei vedea în ei chipul lui Dumnezeu.
De ce credeţi că majoritatea divorţurilor au loc în primii ani de căsnicie, iar nu după ce trec 15-20 de ani? Psihologii creştini ne răspund că, la început, soţii caută să se idolatrizeze unul pe celălalt şi au o astfel de raportare unul faţă de celălalt, încât şi-l imaginează pe celălalt ca fiind perfect, desăvârşit. Când se produce o ruptură în această imagine confecţionată în mintea omului, total eronată, atunci apare ruptura şi între cei doi, apare tendinţa de a divorţa. Când te dezamăgeşte cineva foarte tare, nu mai ai puterea de a merge mai departe, pentru că în mintea ta aveai confecţionată o imagine perfectă, omul de lângă tine era aproape ca un dumnezeu, îl idolatrizai. Însă oricât de bun ar fi cineva, nu este perfect!
Când apar copiii apar şi cele mai multe probleme de acest fel. Paradoxal, un soţ şi o soţie foarte rar divorţează când nu au copii. Divorţează mai ales când apar copiii. Psihologii creştini spun că ruptura apare atunci când atenţia şi dragostea mamei se canalizează numai spre copii, neglijându-l pe soţ. Chiar dacă mama se gândeşte că face un lucru extraordinar, iar copiii sunt sensul vieţii ei. Ca să poţi consolida dragostea copilului, trebuie să consolidezi dragostea dintre soţ şi soţie. Să nu centrezi dragostea ta ca părinte numai spre copii, neglijându-l pe soţul sau soţia ta.
Dumnezeu ne spune în Evanghelie să nu punem nimic pe acelaşi plan cu El, să nu ajungem să idolatrizăm pe cineva. Pentru că vom ajunge să distrugem ceea ce idolatrizăm. Când Dumnezeu este pe primul loc în viaţa noastră, avem puterea să depăşim situaţiile dificile din familie, să le dăruim dragostea de care ei au cu adevărat nevoie, pentru că ne raportăm la dragostea desăvârşită. El este sursa dragostei desăvârşite."
sursa episcopiahusilor.ro