„Crucea ne-a învăţat să fim milostivi…” – Milostenie de sărbătoarea Cuvioasei Parascheva

1110

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, a fost o zi de mare bucurie duhovnicească pentru enoriașii Catedralei cu hramul „Înălțarea Domnului” (Sf. Vineri) din Capitală. Aceștia au cinstit în rugăciune pe sfânta ocrotitoare a Catedralei, cât și a Cantinei Sociale „Cuv. Parascheva” de la Centrul Social-Misionar „Icoana Maicii Domnului Bucuria tuturor celor necăjiți”.

Cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, la finalul sărbătorii au fost oferite de către voluntarii Centrului 50 de pachete cu bucate (sarmale, plăcinte și dulciuri), vin fiert și ceai, precum și câte un pulover pentru toate creștinele prezente.

La vârsta de 10 ani, Cuvioasa Parascheva mergând la biserică, a auzit citindu-se Evanghelia zilei, şi anume dialogul dintre Mântuitorul şi tânărul bogat (Matei 19, 16-26). „Dacă vrei să fii desăvârşit, du-te şi vinde-ţi averea ta, dă-o săracilor, şi vei avea comoară în cer; apoi vino şi-Mi urmează Mie”, i-a zis Mântuitorul tânărului bogat care voia să moştenească împărăţia lui Dumnezeu. „Pentru mine vorbeşte”, a zis micuţa Parascheva. Şi, ieşind din biserică, a dat hainele sale primei fete sărace pe care a întâlnit-o şi s-a îmbrăcat cu hainele ei rupte. Făcea deseori acest lucru. Îşi împărţea hainele copiilor săraci şi mâncarea o dădea copiilor din şcoală.

Într-o zi, pe când mergea împreună cu îngrijitoarea ei, a întâlnit o fetiţă îmbrăcată cu haine rupte. I-a fost milă de ea şi a vrut să o ajute, însă deoarece nu avea la ea bani, se pregătea să-i ofere crucea din aur pe care o purta la gât. Îngrijitoarea ei a încercat să o împiedice spunând că nu este bine să-şi dea de pomană crucea. Parascheva a răspuns: „Crucea ne-a învăţat să fim milostivi. Cum este posibil ca bijuteria mea scumpă să nu poată fi folosită drept milostenie şi mângâiere pentru această fată săracă?” Imediat i-a dat crucea fetiţei care, după prima clipă de surprindere, a binecuvântat cu lacrimi în ochi pe binefăcătoarea sa.

Altă dată, într-o iarnă foarte rece, şi-a dăruit paltonul unor copii care sufereau de frig pe stradă.

Acestea sunt doar câteva exemple ce ar trebui să ne pună pe gânduri şi să ne inspire în faptele bune care ne îmbracă credinţa.

Sectorul Sinodal Activitate Socială și Caritate

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor

Foto