Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron celebrat la Mănăstirea Curchi

1302

Astăzi 16 martie 2019 prima sâmbătă din Postul Păresimilor, Biserica Ortodoxă face pomenirea unei minuni prea slăvite pe care a săvârşit-o Marele Mucenic Teodor Tiron. Cu acest prilej, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, a oficiat dumnezeiasca Liturghie a Sf. Ioan Gură de Aur, înconjurat fiind de un sobor de preoți și diaconi.

În această zi de mare bucurie duhhovnicească, numeroşi credincioși, au venit să celebreze împreună cu slujitorii sfintei mănăstiri acest frumos şi important eveniment duhovnicesc.

Prima sâmbătă din Postul Sfintelor Paşti este cunoscută sub denumirea de Sâmbăta colivelor sau Sâmbăta Sfântului Teodor Tiron. Acest sfânt mucenic a trăit pe vremea împăraţilor Maximian şi Maximin şi era de fel din mitropolia Amasiei, din satul ce se cheamă Himialon. Fiind încorporat de curând în oastea tironilor şi făcând parte din ceata prepozitului Vringa, a fost chemat de acesta la cercetare şi a mărturisit că Hristos este Dumnezeu, batjocorind idolii elinilor ca pe nişte statui neînsufleţite şi lucruri făcute de mâinile omeneşti. Dându-i-se vreme să se gândească mai bine, el nu a cheltuit aceea vreme în nelucrare, ci a săvârşit o faptă cât se poate de mare. A ars cu foc statuia aceleia pe care elinii o socoteau mama idolilor.

Drept aceea, fiind prins şi mărturisind că el singur a fost cel care a dat foc statuii, a fost chinuit în felurite chipuri; şi fiind băgat într-un cuptor aprins şi-a primit sfârşitul acolo. Şi se face pomenirea lui în sfânta sa mănăstire ce este în Torachia, în sâmbăta dintâi a Postului Mare, când a săvârşit el o minune deosebită şi a izbăvit poporul ortodox de mâncarea din animalele junghiate idolilor.

Minunea Sfântului Teodor Tiron, pe care o pomenim astăzi, are o adâncă însemnătate. Coliva, prin mulţimea boabelor de grâu închipuieşte, mai întâi de toate, unitatea tuturor creştinilor, prin credinţă şi dragoste. Iar faptul că ea se face din grâu fiert, înseamnă călirea credincioşilor în focul ispitelor. Căci nimeni nu poate fi fiu al Bisericii lui Hristos, dacă mai întâi nu rabdă ispitele şi încercările acestei vieţi. Cine iese la nevoinţă, să se pregătească de ispite. Numai aceia sunt creştini statornici şi fii ascultători, care merg pe calea lui Hristos, pe drumul răbdării, al rugăciunii, al smereniei, al iertării, al dragostei, pe drumul încercărilor de tot felul.

După trecerea sa la Domnul a fost cinstit din ce în ce mai mult prin numeroasele minuni care s-au săvârşit la mormântul lui şi prin bisericile ridicate în numele lui.

La finalul slujbei numeroși credincioşi care s-au mărturisit şi au primit dezlegare de la duhovnic, s-au împărtăşit cu Sfântul Trup şi Sânge al Mântuitorului Hristos, după ce în primele zile ale Postului Mare s-au rugat și au fost prezenți la Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul mănăstirii Curchi, condus de dl Dumitru Buga.

„Mari sunt isprăvile credinţei, în izvorul văpăii, ca într-o apă de odihnă, Sfântul MucenicTeodor s-a bucurat…” (Troparul Sfântului Teodor).

sursa http://manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
2022

Seri duhovnicești la biserica “Întâmpinarea Domnului”; invitat: conf. dr. Igor Cereteu

„Ce prezintă cărțile bisericești din secolele XVII-XX?” este tema conferinței zilei de miercuri, 29 noiembrie 2017, ora 18.00, de la Biserica «Întâmpinarea Domnului» din incinta USM. Invitatul acestei seri este cercetatorul Igor Cereteu, specialist în carte veche religioasă. Astfel, în cadrul întâlnirii se va vorbi despre tipurile cărților bisericești, materia din care au fost confecționate, ce cărți […]