Unde se opreşte ştiinţa omenească acolo începe ştiinţa Scripturilor

3090

Există o tendinţă pronunţată printre oamenii de ştiinţă din secolul nostru de a pretinde o cunoaştere integrală a lumii naturale. „Suma a tot ceea  ce e cunoscut deja scoate în evidenţă capacitatea nelimitată a minţii omeneşti şi dovedeşte faptul că orice fenomen natural poate fi cunoscut”, declara un om de ştiinţă sovietic în 1958. Noi, creştinii, aspirăm în chip asemănător la o cunoaştere integrală a existenţei în sensul cel mai profund şi mai larg al cuvântului. Lumea materiei nu cuprinde însă, întreaga plinătate a existenţei. Fără a diminua importanţa ştiinţei experimentale, vital necesare, poate, pentru lupta pentru existenţă, nu putem trece însă cu vederea limitele ei. Am auzit odată următoarea întâmplare despre un profesor de astronomie ce vorbea cu entuziasm într-un planetariu despre o nebuloasă şi alte minunăţii de acest fel. Observând un preot umil ce se alăturase grupului său de studenţi, profesorul a întrebat:

„Ce spune Scriptura voastră despre spaţiul cosmic cu miliardele sale de stele?”

În loc să dea un răspuns direct, preotul a pus la rândul său o întrebare.

„Spuneţi-mi, profesore, - a zis el – credeţi că ştiinţa va inventa telescoape din ce în ce mai puternice, pentru a putea vedea tot mai departe în univers?”

„Desigur, progresul e posibil şi ştiinţa va perfecţiona neîncetat aparatele de explorare a spaţiului cosmic” – a replicat astronomul.

„Există atunci speranţa ca într-o zi să avem telescoape care să arate tot ceea ce există în cosmos, până în cel din urmă detaliu?”

„Aceasta ar fi imposibil, deoarece cosmosul este infinit” – a replicat omul de ştiinţă.

„Deci există o limită a ştiinţei?”

„Da, în acest sens există.”

„Bine, profesore, - a spus preotul – unde se opreşte cu totul ştiinţa dumneavoastră, acolo începe ştiinţa noastră, şi despre ea ne vorbesc Scripturile noastre.”

Arhimandritul SofronieRugăciunea – experienţa vieţii veşnice, Editura Deisis, Sibiu, 2001, p. 66


Articole Asemănătoare
3533

Rugăciunea poate aduce o formă mai înaltă de cunoaştere

Dacă ne rugăm din inimă, cu toată atenţia, ziua va fi imprimată de rugăciunea noastră şi tot ceea ce se întâmplă va îmbrăca un caracter diferit. Binecuvântarea pe care am cerut-o de la Preaînaltul Dumnezeu va face să se nască o pace în sufletul nostru ce va avea un efect minunat asupra felului în care vedem […]

Articole postate de același autor
9164

În viața de familie orgoliul și mândria sunt dușmanii cei mai periculoși

În filme – probabil și în viață, de altfel –, se întâlnește următoarea scenă: după 10-15-20 de ani, soțul și soția se află alături, în același pat, și deodată unul dintre ei înțelege că alături de el se află un om cu desăvârșire străin, cu care nu are ce să discute. Care este problema reală: faptul […]