Nu poţi să comunici cu Hristos şi, în acelaşi timp, să ai relaţii proaste cu ceilalţi oameni

1269

Bătrânul Porfirie trăia comuniunea cu Dumnezeu în Persoana lui Hristos. De aceea, era prin excelenţă om al Bisericii.

‒ Hristos este Biserica şi Biserica este Hristos, Care ne-a făcut pe toţi mădulare ale Trupului Său. Când Îl iubeşti pe Hristos, îi iubeşti, în acelaşi timp, pe toţi oamenii, fără să te întrebi dacă sunt vrednici sau nu de iubire ori dacă o vor primi ori respinge. Când vrei să-L întâlneşti pe Hristos, Îl vei afla în Biserică, deoarece aici întreaga umanitate este unită cu Dumnezeu în Persoana lui Hristos. Nu poţi să comunici cu Hristos şi, în acelaşi timp, să ai relaţii proaste cu ceilalţi oameni.

Acestea şi multe altele obişnuia să ne spună Bătrânul în felul său plăcut, simplu, fermecător şi voios. Învăţa, prin propriul său exemplu, că iubirea noastră pentru Hristos trece prin iubirea de semeni:

‒ Mântuirea noastră, Împărăţia Cerurilor, Raiul sunt Hristos Însuşi, adică Biserica.

Părintele Porfirie KafsokalivitulAntologie de sfaturi şi îndrumări, Editura Bunavestire, Bacău, p. 33


Articole Asemănătoare
Articole postate de același autor
3928

Despre un monah care a scos pe mama lui din iad

Episcopul Teodorit al Cirului, care a trăit în secolul V, povestește că odată l-a cercetat un monah, cere venea de foarte departe. L-a primit, dându-i să mănânce și să se odihnească. În timp ce mânca, episcopul a observat că monahul folosea numai mâna stângă și că dreapta sa era înfășurată într-o bucată de rasă veche. […]