Crâmpeie din viața părintelui Alexandru Cristea la seara duhovnicească din cadrul USM

1674

”Părintele-compozitor Alexandru Cristea, autorul muzicii imnului de stat al Republicii Moldova „Limba noastra”: file necunoscute" a fost tema conferinței zilei de miercuri, 03 octombrie 2018, la Biserica «Întâmpinarea Domnului» din incinta USM. Invitatul serii a fost dna Maria Vieru-Işaev, istoric, cercetător.

În cadrul serii duhovnicești a fost prezentat un vrednic slujitor al altarului și al culturii basarabene interbelice. Viața, activitatea și contribuția părintelui Alexandru Cristea la promovarea valorilor creștin-ortodoxe din acest spațiu sunt prea puțin cunoscute. Astfel, grație cercetărilor îndelungate ale Mariei Vieru-Ișaev descooperim o personalitate complexă, care a jucat un rol important întru promovarea culturii și valorilor moral-spirituale. A fost preot, dirijor de cor, compozitor și profesor de muzică în Chișinău. Este autorul muzicii imnului actual al Republicii Moldova, compus în baza versurilor poeziei preotului-poet Alexei Mateevici ,“Limba noastră”.

Părintele Octavian Moșin, prezent la eveniment, s-a referit la actul de vandalizare a mormântului amplasat în Cimitirul central din capital, prin care i-a fost smulsă crucea de metal. ”Am coordonat cu direcția mitropolitană și deja se execută o nouă cruce, care va fi așezată la locul odihnei de veci a regretatului preot-compozitor”, a menționat părintele Octavian.


Articole postate de același autor
4661

Pr. Rafail Noica:””a necinsti pe părinți este a tăia firul vieții într-o măsură, între noi și Cel care ne-a dat viața, Dumnezeu. Si, marea șmecherie a diavolilor moderni a fost tocmai asta, să dezbine familia”

De când a căzut omul de la Dumnezeu, firea omului este în așa fel că tânjește către Dumnezeu. Noi nu putem fără Dumnezeu. Dumnezeu este în mine Cel care mi-a dat viața, dar care îmi dă viața, și, într-o măsură, să zicem, [lucrul acesta] se răsfrânge și în genetica omenească.  Sfântul Pavel ne atrage atenția […]