Crâmpeie din viața părintelui Alexandru Cristea la seara duhovnicească din cadrul USM

1833

”Părintele-compozitor Alexandru Cristea, autorul muzicii imnului de stat al Republicii Moldova „Limba noastra”: file necunoscute" a fost tema conferinței zilei de miercuri, 03 octombrie 2018, la Biserica «Întâmpinarea Domnului» din incinta USM. Invitatul serii a fost dna Maria Vieru-Işaev, istoric, cercetător.

În cadrul serii duhovnicești a fost prezentat un vrednic slujitor al altarului și al culturii basarabene interbelice. Viața, activitatea și contribuția părintelui Alexandru Cristea la promovarea valorilor creștin-ortodoxe din acest spațiu sunt prea puțin cunoscute. Astfel, grație cercetărilor îndelungate ale Mariei Vieru-Ișaev descooperim o personalitate complexă, care a jucat un rol important întru promovarea culturii și valorilor moral-spirituale. A fost preot, dirijor de cor, compozitor și profesor de muzică în Chișinău. Este autorul muzicii imnului actual al Republicii Moldova, compus în baza versurilor poeziei preotului-poet Alexei Mateevici ,“Limba noastră”.

Părintele Octavian Moșin, prezent la eveniment, s-a referit la actul de vandalizare a mormântului amplasat în Cimitirul central din capital, prin care i-a fost smulsă crucea de metal. ”Am coordonat cu direcția mitropolitană și deja se execută o nouă cruce, care va fi așezată la locul odihnei de veci a regretatului preot-compozitor”, a menționat părintele Octavian.


Articole postate de același autor
2495

„Naşterea Ta răsărit-a lumii Lumina cunoştinţei…“

”Naşterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, răsărit-a lumii Lumina cunoştinței; că întru dânsa cei ce slujeau stelelor, de la stea s-au învățat să se închine Ție, Soarelui dreptății, și să Te cunoască pe Tine, Răsăritul cel de sus, Doamne, slavă Ție”. Naşterea lui Iisus Hristos este sărbătorită cu bucurie de tot pământul, cu dragoste şi cu […]