În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, PS Siluan de Orhei a oficiat Sf. Liturghie la Catedrala mitropolitană

3876

În Duminica a 17-a după Rusalii, dinaintea Praznicului Înălțării Sfintei Cruci, 10/23 septembrie 2018, numeroși credincioşi au participat la slujba de la Catedrala mitropolitană cu hramul „Nașterea Domnului” din Capitală. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, alături de soborul de preoţi şi diaconi ai catedralei.

În cuvântul de învăţătură, rostit după citirea Pericopei Evanghelice, Ierarhul Orheiului a evidenţiat înţelesurile duhovniceşti ce se desprind din aceasta.

„Pericopa evanghelică auzită astăzi în Duminica a 17-a după Rusalii ne oferă tuturor o lecție pe care această femeie cananeancă, mamă păgână, ne-o predă tuturor, și anume: încrederea în Dumnezeu și stăruința noastră în a aștepta un răspuns din partea Lui, în special atunci când avem impresia că ne refuză cererea noastră. De la ea învățăm cu toții să stăruim, să ne încredem în puterea Lui și să așteptăm cu multă răbdare. Pentru că majoritatea din noi atunci când ne rugăm, ne rugăm greșit, prescriindu-I lui Dumnezeu diverse rețete de vindecare după mintea noastră, cerându-I să ne împlinească cererile potrivit așteptărilor noastre, să pedepsească sau să miluiască tot după voia și convingerea noastră. Ar fi un mare dezastru dacă Stăpânul cerului şi al pământului ar acţiona după aceste prescripţii ale noastre.

Mama din această evanghelie reprezintă un exemplu vrednic de urmat de către toţi părinţii de astăzi, care trebuie să se roage permanent pentru copiii lor, nu numai pentru tămăduirea lor de bolile trupeşti, ci mai ales vindecarea de bolile lor sufleteşti, ce devin din ce în ce mai multe, mai mari şi mai grele”, a menționat PS Siluan în cuvântul predicatorial.

La sfârșit, Preasfinția sa a transmis credincioșilor mesajul de binecuvântare părintească al ÎPS Mitropolit Vladimir, care a luat parte astăzi la sărbătoarea dedicată Sfințirii noii biserici cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din s. Grătiești, mun. Chișinău.

Biserica Ortodoxă le sărbătorește astăzi şi pe Sfintele Mucenițe Minodora, Mitrodora și Nimfodora (305-311).

Joi, 14/27 septembrie 2018, Biserica Ortodoxă va celebra Praznicul Înălțării Sfintei Cruci, cea mai veche și mai importantă dintre sărbătorile ortodoxe închinate cinstirii Sfintei Cruci, care a luat ființă în anul 335. Spre deosebire de alte praznice împărătești, Înălțarea Sfintei Cruci se serbează cu post, pentru că ea ne aduce aminte de Patimile și moartea Mântuitorului.


Articole Asemănătoare
3524

Duminica Floriilor: ÎPS Mitropolit Vladimir a liturghisit la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

Intrarea Domnului în Ierusalim, cunoscută și sub numele de Duminica Floriilor sau Duminica Stâlpărilor este unul din Praznicele Împărătești ale Bisericii Ortodoxe, care este celebrat în Duminica dinaintea Paștilor. Cu câteva zile înainte de răstignirea Sa, Domnul Iisus Hristos a fost primit de mulțimile care Îl slăveau și Îl cinsteau, la intrarea Sa în Ierusalim, […]

Articole postate de același autor
2007

Slujba de sfințire a Paraclisului din Penitenciarul nr.13-Chișinău a adunat credincioșii într-o rugăciune înălțătoare

În premieră pentru Penitenciarul nr.13-Chişinău, astăzi, 1 aprilie 2016, a avut loc oficierea serviciului divin de Sfinţirea a instituţiei de detenţie și inaugurarea Paraclisului recent construit. La slujba religioasă, oficiată de un sobor de preoți ai Mitropoliei Moldovei şi Basarabiei, au participat directorii adjuncți ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare, Nicolae MORARU și Igor GUJA, reprezentanți ai […]