Joi, 24 martie, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Primăriei Cojuşna au fost incluse pe ordinea zilei câteva subiecte ce ţin de viaţa spirituală din localitate.
În acest sens, au fost invitaţi prot. Serghie Jmurcov, parohul bisericii „Sf. Gheorghe” din sat, şi prot. Octavian Moşin, de la biserica Universităţii de Stat din Moldova.
Părintele Serghie s-a adresat către consilieri şi cei prezenţi cu un cuvânt de învăţătură despre Postul Mare, după care a împărţit tuturor cartea „Cojuşna – vatră de credinţă străbună”, editată de curând cu suportul parohiei, fiind semnată de preotul Octavian Moşin şi cercetătoarea Irina Cereş.
Mesajul părintelui Octavian a inclus o prezentare succintă a monografiei satului, la care s-a muncit în echipă mai bine de jumătate de an. A fost dat citirii un fragment introductiv, semnat de către autori, care caracterizează studiul şi menirea cărţii:
„Orice localitate devine cunoscută prin oamenii ei. Cojușnenii sunt buni gospodari și au format o comunitate cu frumoase tradiții. Este un sat ce tot crește și se extinde în vremurile când prea puține localități mai înfloresc astăzi. Or, poziționarea sa în preajma capitalei facilitează dezvoltarea acestei așezări.
Intenția de a prezenta localitatea, cu infrastructura ei, vine de la preotul satului – protoiereul Serghie Jmurcov, dimpreună cu Consiliul bisericesc, cei care ne-au invitat în sat la jubileul bisericii „Sf. Gheorghe” din Cojuşna - 200 de ani de la punerea primei pietre la temelia sfântului locaș.
Iniţial, s-a dorit trecerea în revistă doar a istoriei bisericii, însă, ţinând cont de faptul că satul nu are încă o monografie, am încercat să prezentăm file din istoria și viața localităţii, în speranța că se vor găsi dornici, dintre oamenii satului, de a prezenta istoria seculară a Cojușnei.
Am rămas frapați de averea ce o deține biserica – cărțile și registrele, precum și sfințeniile ce se păstrează intacte în locașul ce nu a fost închis nici în cei mai grei ani ai prigoanei ateiste.
În perioada, cât am avut posibilitatea să comunicăm cu oamenii de aici, ne-am îndrăgostit de această localitate, de parcă suntem și noi de-o viață tocmai de aici.
Fie ca prin modesta noastră prezentare să aducem la cunoştinţă generaţiilor prezente şi celor viitoare momente importante din viaţa locuitorilor acestui sat.”
Apoi s-a discutat despre alte confesiuni creştine ce sunt înregistrate în sat şi legalitatea lor, precum şi problema amenajării cimitirului.
Consilierii au mulţumit preoţilor pentru trudă şi grijă faţă de această localitate şi au promis să promoveze cartea, ce reprezintă un prim studiu în revigorarea trecutului acestui sat.
Totodată, s-a propus ca cercetarea în arhiva bisericii să continue, iar în acest sens va fi identificat un istoric care va parcurge filă cu filă istoria seculară a Cojuşnei.