În Duminica a XIII-a după Cincizecime ÎPS Mitropolit Vladimir a liturghisit la Sfânta Mănăstire Curchi

1463

Iar pe noi toţi, care ne împărtăşim dintr-o pâine şi dintr-un potir, să ne uneşti unul cu altul prin împărtăşirea aceluiaşi Sfânt Duh…

În dimineața zilei de duminică, 26 august 2018, înaintea prăznuirii „Adormirii Maicii Domnului”, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, la mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Curchi au fost aduse și întâmpinate alese sfințenii ale Ortodoxiei de la Mănăstirea Xenofont din Sfântul Munte Athos: Icoana Maicii Domnului „Călăuzitoarea” și Racla cu Părticele din Moaștele Sfinților Mari Mucenici Gheorghe, Purtătorul de Biruință și Dimitrie Izvorâtorul de Mir din Tesalonic.

Cu acest prilej de bucurie și prăznuire duhovnicească, în biserica centrală a mănăstirii Curchi a fost oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, Sfințit Arhimandrit al acestei mănăstiri, dimpreună cu care s-a rugat și Episcopul de Orhei, PS Părinte Siluan, Vicar al Mitropoliei Moldovei și Egumen al Sfintei Mănăstiri Curchi, precum și un sobor preoțesc și diaconesc, printre care și preoți misionari din Italia și Grecia.

Biserica s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea de credincioși care au venit cu dragoste din toate colțurile țării să se alăture obștii monahale în rugăciune și comuniune la acest frumos eveniment duhovnicesc.

După intonarea axionului praznicului din timpul Sfintei Liturghii, ÎPS Sa a hirotonit în treapta de diacon pe teologul Constantin Pitușcan, absolvent al Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova.

Liturghia cuvântului a culminat și s-a împlinit în Liturghia euharistică săvârșite de Întâistătător. Dacă în prima parte a Liturghiei credincioșii s-au împărtășit cu cuvântul Evangheliei, în partea a doua majoritatea creștinilor prezenți în biserică, dar și monahii s-au împărtășit cu Însuşi Trupul şi Sângele lui Hristos, ca anticipare a împărtăşirii depline de El în Împărăţia viitoare a lui Dumnezeu, și au ascultat cu multă dragoste cuvântul de zidire sufletească al Părintelui Mitropolit.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, ÎPS Mitropolit Vladimir a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, în care a subliniat următoarele: „Sfintele odoare pe care le-am întâmpinat astăzi cu multă cinste aici în Grădina Maicii Domnului de la Curchi să ne fie tuturor după credința fiecăruia spre întărire și izbăvire de griji și de nevoi, de boli și de necazuri, aducătoare de alese binecuvântări în viața și familia fiecăruia, pentru că atât Maica Domnului, cât și Sfinții Mari Mucenici Gheorghe și Dimitrie, mijlocesc pururi către Dumnezeu pentru sufletele noastre și sunt mesageri ai rugăciunilor noastre înaintea tronului ceresc. În aceste vremuri deloc ușoare pentru țara noastră avem nevoie de ajutorul Maicii Domnului și al sfinților, ori prezența Icoanei Maicii Domnului „Călăuzitoarea” și a Raclei cu părticele din Moaștele Sfinților Mucenici Dimitrie și Gheorghe aduse tocmai de la Mănăstirea Xenofont din Grădina Maicii Domnului, Muntele Athos, ne va întări și izbăvi de aceste încercări. Fie ca prin mijlocirea Maicii Domnului și a sfinților lui Dumnezeu să primim cu toții binecuvântare de la Dumnezeu și împlinirea cererilor noastre cele de folos mântuirii sufletești. Poporul nostru binecredincios, neamul nostru de pe aceste meleaguri frumoase și pitorești o cinstește cu multă evlavie și dragoste pe Maica Domnului, de aceea i-au și înălțat multe biserici și mănăstiri, precum această frumoasă și istorică mănăstire Curchi, care o are drept ocrotitoare cerească pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu”, a menționat ÎPS Sa, Mitropolitul Vladimir, în cuvântul de învățătură.

La rândul său, PS Episcop Siluan de Orhei, Egumenul mănăstirii, a mulțumit ÎPS Sale, ÎPS Părinte Mitropolit Vladimir pentru frumoasa slujire arhierească la Sfânta Mănăstire Curchi, preoților și credincioșilor pentru prezență și pentru participarea la această bucurie duhovnicească a obștii monahale, acum la sfârșitul Postului Adormirii Maicii Domnului, „rugându-ne împreună pentru ca prin prezența Icoanei Maicii Domnului „Călăuzitoarea”, Preasfânta Fecioară să ne binecuvânteze, să ne ocrotească şi să ne întărească în toate zilele vieții noastre, pentru rugăciunile Sfinților Mari Mucenici Gheorghe și Dimitrie”, a menționat PS Sa.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie arhierească au fost date de către corul arhieresc al mănăstirii Curchi, condus de dl Dumitru Buga.

Pe parcursul întregii zile sfințeniile au fost expuse în mijlocul bisericii mulțimii de credincioși, care au pășit pragul catedralei mănăstirii pentru a venera sfântul chip al Maicii lui Dumnezeu și darurile supranaturale ale Sfinților Mari Mucenici Gheorghe și Dimitrie, pe care le-a oferit și le oferă Dumnezeu casnicilor Săi și celor ce-i cinstesc pe ei și se roagă cu credință.

Roagă-te, Măicuţă, pentru-al tău popor, care strigă-ntruna pentru ajutor!

Acest chip al Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu numit „Călăuzitoarea” este dovedit istoric printre primele icoane a bisericii atribuite Sfântului Apostol și Evanghelist Luca, după cum ne mărturiseşte şi Paraclisul Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu. Această icoană a fost adusă din Palestina în Constantinopol pe vremea împăratului Teodosie al II-lea de către împărăteasa Eudochia în dar surorii sale Sfânta Pulcheria. Icoana a săvârşit nenumărate minuni de-a lungul istoriei, iar în anul 717 a salvat cetatea Constantinopolului de invazia arabilor.

„Cel care cinstește pe mucenic cinstește pe Dumnezeu, pentru Care mucenicul a suferit mucenicia. Cel care se închină apostolului lui Hristos se închină, Celui care L-a trimis pe apostol. Cel care se prosternă în fața Maicii Domnului este evident că aduce cinstea Fiului ei, căci nu este alt Dumnezeu decât Unul singur, Cel cunoscut și adorat în Treime”.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole postate de același autor
3170

Nu există „alţii” pentru creştini

Nu există „alţii” pentru creştini. Eu am spus multe despre mine, dar de tine vorbeam. Şi când vorbesc despre tine, nu te cunosc decât prin mine, dar te cunosc. Te cunosc în năzuinţele tale, în nădejdile tale, în neputințele, păcatele şi ruşinile tale cele mai adânci; dar te cunosc totuși în măreţia pe care Domnul […]