Duminica a IV-a din Postul Mare la catedrala episcopală din mun. Ungheni

2513

Astăzi, 18 martie 2018, în Duminica a IV a Postului Mare, închinată Cuviosului Părinte Ioan Scărarul, născut în jurul anului 579 şi adormit întru Domnul în anul 649. A intrat în mănăstirea din muntele Sinai la vârsta de 16 ani. Până la acea vârstă dobândise o pregătire solidă în toate ştiinţele acelei vremi, fapt care ar indica provenienţa sa dintr-o familie înstărită.

Aleasa sa pregătire în ştiinţele vremii i-a adus numele de Ioan Scolasticul, iar vieţuirea în Muntele Sinai, numele de Ioan Sinaitul. Acum însă este cunoscut sub numele de Ioan Scărarul, datorită cărţii Scara dumnezeiescului urcuş, pe care a scris-o către sfârşitul vieţii sale.

În ziua acestei mari sărbători, Preasfinţitul PETRUEpiscop de Ungheni şi Nisporeni a oficiat sfânta şi dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Episcopală “Sf. Bnc.  Cnz. Alexandru Nevski” din mun. Ungheni.

După citirea pericopei evanghelice, ierarhul s-a adresat creştinilor cu un cuvînt de învăţătură din viaţa Cuviosului Părinte Ioan Scărarul şi anume despre nevoinţele, ostenelile şi scrierile sale care le-a lăsat ca o comoară a monahismului ortodox: “Sfântul Ioan făcea parte dintr-o familie de mare vază şi a primit o educaţie înaltă pentru acele vremuri, dar încă din tinereţea sa a lepădat toate şi a mers în muntele Sinai, vieţuind patruzeci şi cinci de ani în pustie, la poalele acestui munte. Biserica fericeşte pomenirea lui, fiindcă el a scris o carte de mare însemnătate pentru toată lumea creştină, care se cheamă „Scara”, în această carte, Sfântul Ioan înfăţişează învăţătura despre toate virtuţile creştineşti şi mijloacele de a urca pe treptele lor spre desăvârşire. – a menţionat Ierarhul.

La sfârşitul Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii, Chiriarhul a săvârşit un Te Deum, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea, prosperarea şi bunăsporirea credincioşilor atât în viaţa duhovnicească cât şi cea lumească.

sursa http://episcopia-ungheni.md


Articole postate de același autor
3512

Un studiu susține că alăptarea la sân a pruncilor nu este „etică” pentru că afectează persoanele LGBT

Descrierea alăptării la sân ca fiind „naturală” este neetică deoarece întărește rolul de gen și afectează persoanele LGBT, susține un nou studiu din revista americană „Pediatrics”. În ultimii ani Academia Americană de Pediatrie, Departamentul de Stat pentru Sănătate și alte instituții americane au promovat alăptarea cu lapte matern la sân ca fiind „naturală”. Este „inadecvat […]