Dacă i-ai mărturisit duhovnicului și ai primit iertare, nu te mai întoarce înapoi

4491

Părintele Porfirie vorbea despre diferența dintre smerita-cugetare și complexul de inferioritate. "Omul smerit, spunea, nu este o personalitate bolnavă. Are conștiința stării sale, nu și-a pierdut centrul personalității. Cunoaște păcătoșenia lui, micimea lui, și acceptă observațiile duhovnicului său, ale fraților săi. Îi pare rău dar nu deznădăjduiește. Se întristează, însă nu se istovește și nu se mânie.

Cel stăpânit de complexul inferiorității în exterior și la început seamănă cu omul smerit. Însă dacă-l cercetezi puțin sau îl povățuiești, atunci ego-ul său bolnav iese la suprafață, se tulbură, pierde și acea puțină pace pe care o are.

La fel, spunea părintele, se întâmplă și cu omul melencolic în comparație cu cel care se pocăiește. Cel melancolic se interiorizează și se preocupă doar cu sinele său. Păcătosul care se pocăiește și se spovedește iese din sine. Credința noastră are acest lucru minunat, pe duhovnic. Dacă i-ai mărturisit duhovnicului și ai primit iertare, nu te mai întoarce înapoi". Accentua mult acest lucru.

Ieromonah Sava AghioritulVindecarea sufletului în învățătura părintelui Porfirie, Editura Egumenița 2012, p.98


Articolul Precedent
Articole Asemănătoare
4171

Cum putea scăpa de lăcomia pântecelui?

Prin post. Și cum putem să postim? Mâncând foamea! Și hrănindu-ne la micul dejun cu o bucățică din Sfânta Scriptură. Este de-adevăratelea așa. La trezire nu trebuie decât un verset-două să citești, nu-ți ia mult timp. Dar să-l citești, să-l mănânci! Adică zici „Doamne, mănânc Cuvântul Tău”… și citești. „Sărut mâna pentru masă!” și-ai plecat. […]

Articole postate de același autor
1658

Hotărârile Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova din 17 și 24 februarie

Vineri, 24 februarie, la reședința mitropolitană, sub președinția Înaltpreasfințitului Mitropolit VLADIMIR s-a desfășurat a doua parte a lucrărilor Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, începute în data de 17 februarie 2017. La întrunire au participat toți arhiereii din cuprinsul Mitropoliei Moldovei, după cum urmează: ÎPS Sava, Arhiepiscop de Tiraspol și Dubăsari, PS Anatolie, Episcop de Cahul și […]