Actualitate

În prima Duminică după Arătarea Domnului, PS Siluan, Episcop de Orhei, a oficiat Sf. Liturghie la Mănăstirea Curchi

2212

În prima duminică după luminatul praznic al Arătării Domnului, 8/21 ianuarie 2018, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove și Egumen al sfintei mănăstiri Curchi, a săvârşit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica de iarnă a mănăstirii Curchi, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”.

Această întâlnire euharistică a fost un prilej de aleasă bucurie duhovnicească atât pentru obștea monahală, cât şi pentru enoriașii prezenţi la serviciul divin.

Alături de ierarh, la Sfânta Liturghie s-a rugat și soborul de slujitori ai așezământului monahal, printre care și Pr. Dr. Ștefan Iloaie, Profesor Universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din or. Cluj-Napoca, România.

În cuvântul de învățătură adresat după citirea Evangheliei, Preasfinția Sa a explicat învăţăturile ce reies din pericopa evanghelică de la Sf. Ev. Luca (cap.19, vs.1-10), în care ni se prezintă întâlnirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos cu Zaheu vameșul.

Episcopul Vicar mitropolitan a vorbit despre starea păcătoasă și de cădere care îl slăbește și urâțește pe om, arătând că Domnul Hristos îi așteaptă permanent pe cei păcătoși, pe cei pierduți, ca să se întoarcă la pocăință și chiar le iese în întâmpinare.

De asemenea, Preasfinția Sa, i-a îndemnat pe cei prezenți să se întoarcă pe drumul mântuirii asemenea vameșului Zaheu, în sufletul căruia se petrecuse o schimbare radicală: părerea de rău pentru păcatele săvârșite și dorința fierbinte de a se întâlni și uni cu Dumnezeu pentru totdeauna.

Răspunsurile liturgice la slujbă au fost oferite de către corul arhieresc al mănăstirii Curchi.

sursa http://manastireacurchi.md


Articole Asemănătoare
19136

Dumnezeu pune în traistă, dar e nevoie să o ținem și noi deschisă…

Oamenii se schimbă, clipă de clipă.  Așteptările de la ceilalți sunt cele ce ne istovesc liniștea. Bine ar fi să înţelegem că sunt oameni care nu vor să ofere. Nici gând, nici cuvânt, nici emoţie. Ești liber, doar că nu îți dai voie. Încă te mai gândești că e un șiret desfăcut și dorești să-l […]

Articole postate de același autor
4

Spovedania se face către Hristos, iar nu către preot

Ca Taină a vindecării, Spovedania nu este deloc o necesitate stânjenitoare, o disciplină impusă de autoritatea Bisericii, ci un act încărcat de bucurie şi de har mântuitor. Prin Spovedanie aflăm că Dumnezeu este cu adevărat „nădejdea celor fără de nădejde” cum spune Liturghia Sfântului Vasile. „Aici suntem numai noi trei”: duhovnicul, credinciosul care se spovedeşte […]