Miercuri, 27 decembrie 2017, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova a avut loc lansarea catalogului „MANUSCRISE ROMÂNEȘTI DIN SECOLELE XIII-XIX ÎN COLECȚII STRĂINE ”, semnat de Valentina Pelin ( 1950-2006).
Apărut recent la editura „Știința”, volumul include un catalog de 337 de manuscrise cu conținut religios, beletristic și științific, slavono-române, române și latine, realizate în spațiul românesc sau de românii din diasporă în sec. XIII-XIX, care se păstrează în biblioteci, arhive și muzee din Rusia, Ucraina și Bielorusia.
Ediția este însoțită de un studiu introductiv, o notă asupra ediției, bibliografie, indici și cuvinte-cheie. Lucrarea este destinată mediului academic universitar și tuturor celor ce se interesează de valorile culturale din trecut ale românilor, risipite în lume.
Autoarea catalogului, Valentina Pelin, dr. în istorie, s-a născut în anul 1950, în satul Pârjota, raionul Râșcani. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova, a parcurs calea de la profesoară de limba și literatura română, paleograf superior la Arhiva Națională a Republicii Moldova, cercetător științific superior la Institutul de Lingvistică al Academiei de Științe a Moldovei, coordonator la Institutul de Istorie al AȘM, devenind prin volumele și studiile publicate om de știință de prim rang.
Ediția a fost îngrijită de acad. Andrei Eșanu, dr. în istorie Valentina Eșanu și Veronica Cosovan.
Responsabil de ediție: Elena Pintilei, director general al BNRM.