La Reşedinţa Patriarhală de la Mănăstirea Danilov a avut loc o întrevedere între Patriarhul Rusiei şi Patriarhul României

3789

MOSCOVA, 03 decembrie 2017 – Duminică după amiază a avut loc o întâlnire între Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii şi Patriarhul Daniel al României. Întrevederea s-a desfăşurat în Sala Tronului din Reşedinţa Patriarhală de la Mănăstirea Sfântul Daniil (Danilov).

Alături de Părintele Patriarh Daniel, din partea Bisericii Ortodoxe Române au participat: IPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, Pr. Michael Tiţa, Consilier patriarhal, Pr. Ştefan Ababei, Consilier Patriarhal, Arhid. Maxim Ţifui, Consilier Eparhial, Pr. Eugeniu Rogoti, traducător.

Patriarhia Moscovei a fost reprezentată de Preafericitul Părinte Kirill, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, Episcopul Irineu de Orsk și Gai, Pr. Nikolai Balashov și alți reprezentanți ai Departamentului de Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei.

La începutul întrevederii, Patriarhul Kirill și-a exprimat bucuria privind vizita Patriarhului Daniel în Moscova, dar, mai ales, pentru participarea sa alături de ceilalți Întâistătători de Biserici Ortodoxe la sesiunea finală a Sinodului Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Ruse, care a avut loc sâmbătă la Catedrala Hristos Mântuitorul.

Patriarhul Moscovei a făcut o succintă prezentare a celor două teme principale abordate la Sinodul Arhieresc și anume familia creștină și viața monahală.

O altă temă de importanță actuală pe care a evidențiat-o Patriarhul Kirill a fost situația Bisericii Ortodoxe din Ucraina, unde „există o luptă împotriva Ortodoxiei”. Preafericirea Sa a mulțumit Patriarhului Daniel și tuturor Primaților ortodocși pentru susținerea Bisericii Ortodoxe canonice din Ucraina.

Patriarhul Moscovei a apreciat bunele relații bilaterale cu Biserica Ortodoxă Română, care „e dezvoltă în multe direcții”.

În încheiere, Patriarhul Rusiei a afirmat că participarea Întâistătătorilor ortodocși la manfestările dedicate centenarului restabilirii Patriarhatului în Biserica Rusă „va contribui la continuarea cooperării panortodoxe și a unității noastre”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit pentru „prietenie, frățietate și ospitalitate” și a mărturisit faptul că se simte onorat de participarea la centenarul restabilirii patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă.

După ce a rememorat istoria Bisericii Ruse și ale altor Biserici din fostele țări comuniste care „au trecut de la cruce la înviere”, Patriarhul României a oferit Biserica Ortodoxă Rusă ca exemplu care confirmă că „Biserica lui Hristos nu poate fi distrusă. Chiar dacă este răstignită, ea poartă în sine sămânța învierii”.

Patriarhul Daniel l-a felicitat pe omologul său pentru „numărul mare de episcopi”, deoarece acest lucru înseamnă „o pastorație mai intensă și că episcopii sunt mai aproape de credincioși”.

Patriarhul României a propus ca următoarele întâlniri panortodoxe să analizeze cu prioritate temele familiei și secularizării, exprimându-și bucuria pentru faptul că „între documentele adoptate de Sinodul Arhieresc recent de la Moscova se află tema familiei și viața monahală”.

„Avem două familii: familia conjugală cu părinți și copii și familia pastorală, familia duhovnicească din mănăstire. Familia eclezială este aceea a Bisericilor Ortodoxe Autocefale în comuniune”, a spus părintele patriarh Daniel.

„Adesea când viața de familie este în criză duhovnicească, ea influențează și viața mănăstirii” a atras atenția patriarhul.

„Ne încurajăm văzând activitățile Preafericirii Voastre și ale Bisericii Ortodoxe Ruse și admirăm faptul acest al legăturii dintre tradiție și contemporaneitate. Păstrăm tradiția, dar utilizăm și mijloacele moderne pentru a transmite tradiția”, a spus Patriarhul Daniel.

Preafericirea Sa a făcut referire la Catedrala Hristos Mântuitorul care îmbină tradiția și contemporaneitatea.

Vă felicitam pentru modul în care ați arătat cum a reînviat această catedrală dinamitată în 1981 și transformata în bazin. Bazinul de odinioară s-a transformat într-un bazin de idei și de comuniune spirituală, a spus Patriarhul României încurajând demersurile de înnoire spirituală în Biserica Rusă.

În timpul discuțiilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a evocat pe părintele Cleopa Ilie, cel care i-a fost naș de călugărie, pentru „umorul duhovnicesc” exprimat în timp ce statul comunist restaura biserici și mănăstiri în România.

În încheiere, Patriarhul Daniel a făcut referire la necesitatea intensificării cooperării dintre Biserica Ortodoxă Română și cea Rusă, în special în domeniul teologic academic.

La finalul întrevederii, cei doi patriarhi au făcut un schimb de daruri. Patriarhul Moscovei i-a oferit Părintelui Patriarh Daniel un set arhieresc de engolpioane confecționate după modelul celor purtate de Sfântul Tihon, primul patriarh de după restabilirea instituției patriarhale în Biserica Ortodoxă Rusă. De asemenea, i-a oferit o imagine reprezentând toți patriarhii ruși din istorie, unii dintre ei fiind canonizați de Biserică.

La rândul său, Patriarhul Daniel i-a oferit Patriarhului Kirill un set de sfinte vase liturgice confecționate la Atelierele Patriarhiei Române.

Patriarhul României se află la Moscova, în perioada 2-5 decembrie 2017, cu prilejul festivităţilor organizate la împlinirea a 100 de ani de la restabilirea patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă.

Foto credit: Robert Nicolae/Basilica.ro


Articole Asemănătoare
2642

Sinod Arhieresc în Moscova. Părintele Patriarh Daniel face un apel la comuniune frățească și coresponsabilitate misionară

MOSCOVA/ 02.12.2015 – Aflat în Moscova la invitația Preafericitului Părinte Kirill pentru a participa la manifestările dedicate centenarului restabilirii patriarhiei ruse, Părintele Patriarh Daniel s-a adresat sâmbătă după-amiază celor aproximativ 350 de ierarhi ruși prezenți la ultima sesiune a Sinodului Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Ruse, subliniind importanța menținerii unității de credință a Ortodoxiei, cultivării solidarității […]

Articole postate de același autor
10711

Iartă-mă…

Există o regulă foarte importantă în relațiile din viaţa de familie: aceea de a cere iertare unul de la altul seara, înainte de culcare. Cu multa vorbire nu vei scăpa de păcat, după cum se spune în Cartea Pildelor (Pilde 10,19), fiindcă atunci când oamenii stau de vorbă, când comunică, întotdeauna ajung să discute pe […]