Depresia este o prăpastie abstractă, o cădere în gol…

3409

Mă gîndesc ce limbă exactă și profundă aveam cîndva. De pildă: împuținare sufletească, X suferă de puținătatea sufletului. Este echivalentul „depresiei”. Aparent exprimă același lucru – întristarea peste măsură, în fapt însă exprimă două viziuni total incompatibile despre Om.

În primul caz, întristarea este văzută ca o slăbire, micșorare a voinței ce are loc înăuntrul sufletului, adică rămîne în taina Persoanei.

Depresia însă este o prăpastie abstractă, o cădere în gol, un gol – adică o desprindere de Persoană, o anulare a Persoanei. Starea de depresie este o abstracțiune păguboasă care naște teorii la fel de păguboase despre sufletul și voința omului.

Puținătatea sufletului exprimă nevoia de a umple și a întregi ceea ce a suferit împuținare, adică de a fi întreg, integru sufletește, prin care se exprimă capacitatea omului de a se reîntregi și armoniza pe sine, avînd puterea de a birui „depresia” în sine însuși.

Pr. Savatie (Baștovoi)


Articole Asemănătoare
15259

Bucură-te de viaţă şi de minunea de a fi!

Deprimare, mâhnire, deznădejde. Când eşti plin de tine însuţi devii depresiv. Depresia apare când Dumnezeu lipseşte. Depresia apare când vrei tu. Tu neglijezi totul. Tu dispreţuieşti totul. Tu vrei să fii aşa. În depresie substanţele din creierul nostru se modifică. Depresia este o boală ca rezultat al unor păcate din viaţa noastră. Depresia devine nevrotică […]

Articole postate de același autor
3786

Eu m-am mântuit!

Odată m-am întâmplat la o familie de creştini care ţineau în gazdă un preot tânăr. A doua zi, slujind Liturghia, am ieşit cu potirul la împărtăşanie, dar, în afară de doi sugari, nu s-a împărtăşit nimeni. Eu m-am uitat întrebător în jur: „Nu se mai împărtăşeşte nimeni?”. S-a lăsat linişte şi în această linişte fetiţa […]