O părticică din Cinstitul Brâu al Maicii Domnului a fost adusă spre închinare la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău

2846

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Vladimir, în seara zilei de luni, 14 martie, în prima zi a Postului Mare, la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din mun. Chișinău a fost adusă spre închinare o părticică din Cinstitul Brâu al Maicii Domnului care se păstrează de mai multe secole la biserica Le Puy-Notre-Dame (Franța).

Această binecuvântată sfințenie a Maicii Domnului a fost întâmpinată de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir și soborul de slujitori al Catedralei mitropolitane.

Pe tot parcursul Postului Mare, creștinii din țara noastră vor avea fericita ocazie să se închine la această aleasă și mare sfințenie a Ortodoxiei.

Oamenii se roagă înaintea Brâului Maicii Domnului pentru vindecarea bolilor. Multe boli de nevindecat, inclusiv şi oncologice sunt vindecate în urma rugăciunilor fierbinţi ale credincioșilor săvârşite în faţa acestei mari sfinţenii.

Fie ca prezenţa Brâului Maicii Domnului în Republica Moldova să le ajute multora să simtă puterea Harului lui Dumnezeu!

Mater1

File din istoria Cinstitului Brâu al Maicii Domnului

Sfântă Curată și Neîntinată Fecioară, urcându-te la ceruri, cu mâna ta ai dăruit Apostolului Toma, Preasfântul tău Brâu”, psalmodiază Biserica în troparul sărbătorii Punerii în raclă a Cinstitului Brâu al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Două femei evlavioase din Ierusalim au făgăduit că vor păstra cinstitul Brâu. Maica Domnului, cu puțin înainte de adormirea sa, i-a cerut Sfântului Evanghelist Ioan să împartă acestora și cele două veșminte ale sale. Misiunea de păstrare, din generație în generație, a continuat-o o fecioară evlavioasă ce provenea din această familie.

Aducerea Sfântului Brâu la Constantinopol

În timpul domniei împăratului Arcadie, fiul lui Teodosie cel Mare, a avut loc mutarea cinstitului Brâu în Constantinopol. Pe 31 august, împăratul a așezat Cinstitul Brâu într-o raclă foarte frumoasă, pe care a numit-o „racla sfântă”, pentru a proteja capitala Imperiului și pe locuitorii acesteia de orice atac ostil, de orice nenorocire și uneltire demonică.

Sfântul Brâu s-a păstrat în racla pecetluită mai întâi în biserica Sfinţilor Apostoli, apoi în Biserica Preasfintei Născătoare din Vlaherne, ce o ridicase împărăteasa Pulheria. Această raclă nu s-a deschis până în zilele împăratului Leon cel înţelept (886-912). Soţia împăratului Leon, Zoe, pe când era foarte bolnavă, a visat-o pe Născătoarea de Dumnezeu, iar Maica Domnului i-a spus împărătesei că trebuie să îl convingă pe Patriarh să scoată Sfântul Brâu din chivotul unde era păstrat încă din secolul al IV-lea. Când au pus Brâul peste împărăteasa bolnavă, ea s-a vindecat îndată. Ca semn de recunoştinţă şi trăind o viaţă virtuoasă, împărăteasa a împodobit Brâul brodându-l cu fir de aur şi l-a reaşezat în racla în care-l pusese Arcadie.

Împărţirea Cinstitului Brâu

În a doua parte a secolului al XII-lea, Sfântul Brâu a fost tăiat în fragmente, iar fragmentele au fost dăruite mai multor biserici din Constantinopol.

În veacul al XII-lea, sub împăratul Manuil I Comnenul (1143-1180) s-a stabilit oficial sărbătoarea punerii în raclă a cinstitului Brâu al Maicii Domnului pe 31 august. În vechime, Sfântul Brâu se sărbătorea odată cu Așezarea Veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne, pe 2 iulie.

După cucerirea Constantinopolului de către cruciați, în timpul celei de-a patra cruciade, în 1204, unele bucăți au fost furate de cetele de barbari și mutate în Apus. Din fericire, nu s-au pierdut toate.

În urma cruciadei, două bucăţi din Cinstitul Brâu a ajuns în Franţa şi astăzi se păstrează în biserica Le Puy-Notre-Dame.

sursa mitropolia.md


Articole Asemănătoare
4113

Brâul Maicii Domnului vindecă infertilitatea

Sfântul Brâu are harul special de a tămădui lipsa de rod a pântecelor femeilor căsătorite, precum şi bolile de cancer, printr-o panglică oferită de mănăstirea Vatoped credincioşilor şi cu care femeile sterpe şi cei bolnavi ajung să se încingă. Această panglică este binecuvântată şi aşezată timp de 40 de zile pe Sfântul Brâu. Bolnavul trebuie […]

    Articole postate de același autor
    4368

    Tinerii, internetul și viața duhovnicească

    Dependența tinerilor de internet, ascunde un pericol ce are o legătură strânsă dintre aceasta și numeroasele cazuri de depresie apărute în ultimul timp.  Folosirea exagerată a internetului explică motivele si efectele nocive asupra sănătății mintale și spirituale. Atmosfera ireală sau fantastică în care de multe ori se află tinerii produce anumite modificări în psihicul adolescentului. […]