Există vreun sens în a sfinți mașinile?

4193

În raionul Teikovsk este o porţiune de drum de vreo 500 de metri, pe care o cunosc toţi şoferii care circulă pe acolo. Acea porţiune este numită „zona pe­riculoasă”, iar oamenii de acolo îi zic „valea morţii”. La ieşirea din Ivanovo spre Kohma, în partea stângă a spitalului regional, au loc mereu accidente. Ba un au­tobuz cu oameni se loveşte de un stâlp, ba maşinile se ciocnesc între ele. Autorităţile cunosc astfel de locuri, dar nu pot preîntâmpina accidentele.

Acum câţiva ani am fost plecat pe lânga Iaroslavl. Acolo este o localitate, Tolga, iar alături o mănăstire de maici. Lângă mănăstire este un drum pe care chiar în acel an muriseră în accident patru oameni, pe ace­eaşi porţiune. Stareţa mănăstirii, maica Varvara, mi-a spus: „Părinte, ce să facem? O sora de la noi a mers cu tractorul pe acel drum şi s-a răsturnat, bine că a avut doar răni uşoare”. S-au adunat câteva maici, iar eu am îmbrăcat veşmintele preoţeşti, am făcut o slujbă de mulţumire lui Dumnezeu şi am stropit cu apa sfinţită întreaga porţiune cu probleme. De atunci au trecut 5 ani şi nu s-a mai întâmplat nimic rău acolo, deoarece apa sfinţită alungă puterea celui rău.

Odată a venit un om la mine şi mi-a spus: „Părinte, taximetriştii mi-au vândut o maşină «cu ghinion», ca­re a avut trei accidente. Eu am reparat-o, dar cum am început să merg cu ea, am şi fost lovit de două ori. Ce să fac?” Am citit lângă maşină rugăciunile de la sfinţi­rea carului, pentru ca Domnul să o pună sub ocrotirea îngerului şi pentru ca duhurile rele să nu o stăpâneas­că; am stropit-o cu apa sfinţită şi am uns-o cu ulei. De atunci nu a mai avut accidente”. Sigur, odată cu rugăciunea trebuie să păstrăm şi ordinea morală. Să nu în­jurăm, să nu bem, căci altfel demonii vin iarăşi.

În Ucraina, la locurile accidentelor se instalează cruci. În Grecia, la multe intersecţii şi curbe periculoase sunt zidite paraclise. Acolo ard lumânări şi sunt lăsate icoane. Înseamnă că la fiecare curbă stă un în­ger păzitor şi drumul se sfinţeşte. Mai demult, când Rusia era sfântă, peste tot unde erau probleme cu dru­mul se aflau cruci sau biserici. Dar de ce există aces­te locuri neprielnice? Cauze sunt multe, dar cea mai importantă o reprezintă păcatele noastre, relaţia noas­tră cu răul. E posibil ca pe locul unde e periculos să mergi acum să se fi făcut vrăji odinioară; de aceea s-au adunat acolo duhurile necurate. La sate se întâm­plă să fie cate o casă unde s-au făcut vrăji, iar după ce stăpânii casei au murit, să vină alţi oameni acolo, iar casa să fi ramas „cu ghinion”: scandaluri dese, neplăceri… Dacă o astfel de casă a fost dărâmată şi pe locul ei s-a construit un drum, acolo se întâmplă lucruri re­le… Duhurile rele nu părăsesc acel loc.

Dar noi putem scăpa de toate acestea. Trebuie să ne adresăm preotului, să-i aratăm locurile unde se în­tâmplă accidente, să ne rugăm pentru iertarea păca­telor noastre, iar preotul să stropească cu apă sfinţită şi să citeasca rugaciunea specială „pentru alungarea duhurilor rele” şi acestea vor fugi de acolo. Este bine sp sfinţim şi casele, ca să alungăm şi din ele puterea necurată.

Fiecare om este ca un reactor de energie, poziti­vă sau negativă. Daca omul se roagă tot timpul, ros­teşte Rugaciunea lui Iisus, atunci toată casa lui, hai­nele şi mâncarea se sfinţesc, dar dacă înjură şi face rău, atunci în jurul lui este energie negativă oriunde s-ar afla: la o coadă în alimentară, în mijloacele de transport etc. Peste tot are parte de scandaluri şsi supărări. De aceea, dacă vrem să avem pace cu aproapele, dacă vrem să evitam accidentele rutiere sau necazuri­le în familie, trebuie să respectam legile morale, să nu facem rău nimănui şi să rostim Rugăciunea lui lisus şi rugăciunea către îngerul păzitor.

Extras din Convorbiri cu Parintele Ambrozie, Indrumar crestin pentru vremurile de azi vol 1, Editura Sophia, Bucuresti


Articole Asemănătoare
18444

Despre aghiasmă și apa sfințită. Cum să ne folosim de acestea?

Ce înseamnă cuvântul „Aghiasmă”? Cuvântul este grecesc (aghiasmos) şi înseamnă sfinţire. La noi, prin aghiasmă se înţelege atât apa sfinţită, cât şi slujba pentru sfinţirea ei. De câte feluri e Aghiasma în înţelesul ei de slujbă? De două feluri: mare şi mică. Cea mică se mai numeşte în popor şi sfeştanie, care înseamnă luminare,sau slujba […]

Articole postate de același autor
2524

Cum putem vindeca rănile lăsate de o suferință din dragoste?

– Uneori, după o mare iubire, nu mai avem curaj să mergem mai departe, să ne mai deschidem sufletul încă o dată. Cum putem vindeca rănile lăsate de o suferință din dragoste? – Părintele Teofil Paraian spunea că suferința e o mare taină. Degeaba ți-o explici teoretic, inima continuă să doară. Și orice sfat din […]