Actualitate

Slujbă de pomenire pentru Patriarhii Iustin și Teoctist la Catedrala Patriarhală

3294

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, a oficiat în data de 29 iulie 2017 la Catedrala Patriarhală o slujbă de pomenire pentru patriarhii Iustin și Teoctist. Răspunsurile la strană au fost oferite de grupul psaltic Tronos al Patriarhiei Române.

În cuvântul rostit, PS Varlaam Ploieșteanul a evidențiat faptul că anul acesta se împlinesc 31 de ani de la mutarea la Domnul a Patriarhului Iustin, respectiv 10 ani de la trecerea la cele veșnice a Patriarhului Teoctist.

Am săvârșit slujba de pomenire pentru veșnica odihnă a Patriarhilor României Justin și Teoctist la împlinirea a 31 și respectiv 10 ani de la mutarea lor la veșnicele lăcașuri. Această pomenire Biserica noastră o face an de an însă anul acesta pomenirea celor doi Patriarhi are o dimensiune cu totul specială din perspectiva anului proclamat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române ca an al mărturisitorilor și apărătorilor dreptei credințe în vremea comunismului, a spus ierarhul.

În continuare, Preasfinția Sa a evidențiat importanța păstoririi Patriarhului Iustin în timpul regimului comunist.

După moartea Patriarhului Justinian Marina, Mitropolitul Moldovei Iustin Moisescu a fost ales Patriarh al României în anul 1977 păstorind Biserica Ortodoxă Română în vremuri extrem de grele. Patriarhul Iustin Moisescu a fost un adevărat savant. A scris mai multe lucrări care au o valoare perenă. Patriarhul Iustin Moisescu s-a remarcat ca o voce autoritară, mai ales în pregătirea Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe de pretutindeni, a precizat PS Varlaam Ploieșteanul.

În cadrul cuvântului, ierarhul a prezentat și biografia Patriarhului Teoctist, fiind subliniată importanța lucrării pastorale.

Patriarhul Teoctist Arăpașu a intrat în mănăstire fiind numit frate la Mănăstirea Vorona în anul 1928, apoi la Mănăstirea Neamț în anul 1931.  A a fost secretar al Sfântului Sinod, rector al Institutului Teologic Universitar din București (1950-1954 ) și a condus diferite sectoare din cadrul Administrației Patriarhale. În data de 16 noiembrie 1986 a fost  întronizat ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Patriarhul Teoctist a publicat 17 volume de predici, cuvântări și mesaje. A scris o monografie dedicată Mitropolitului Iacob Putneanul care a fost de curând trecut în rândul sfinților, a spus Preasfinția Sa.

Cei doi patriarhi au fost cu adevărat aleși și inspirați de Dumnezeu în conducerea și păstorirea Bisericii noastre în vremuri atât de grele. Cu toate greutățile,aceștia au realizat atât de multe pentru păstrarea și cultivarea credinței noastre ortodoxe, a concluzionat PS Varlaam Ploieșteanul.

La final, a fost rostită o rugăciune la mormântul celor doi patriarhi, aceștia fiind înmormântați în incinta Catedralei Patriarhale.

sursa http://basilica.ro


Articole Asemănătoare
2206

Slujbă de pomenire pentru prot. Vasile Gulivati la biserica USM

În amiaza zilei de 7 februarie, la biserica USM s-au adunat în rugăciune zeci de slujitori şi credincioşi pentru odihna sufletului adormitului protoiereu Vasile Gulivati, trecut la Domnul acum 40 de zile. Părintele Vasile a fost un vrednic slujitor la altarul Domnului, care a ajuns la venerabila vârstă de 88 de ani, a îndurat prigoana […]

Articole postate de același autor
2245

Passia. Acatistul Patimilor săvârșit la Mănăstirea Saharna

  Iisuse, Fiul lui Dumnezeu, pomeneşte-ne întru Împărăţia Ta! Iisuse, Cel ce Te-ai răstignit pentru noi, mântuieşte-ne! A devenit deja o tradiție ca în postul cel mare, în fiecare duminică până la Florii, după rânduiala Utreniei, la mănăstire sa fie săvârșită rânduiala Passiei ( Acatistul Patimilor Domnului nostru Iisus Hristos ) . Passia ( lat. […]