Cinstirea verhovnicilor Apostoli Petru și Pavel la Mănăstirea Curchi

2680

Astăzi 12 iulie, de praznicul Sfinților Slăviților Apostoli Petru și Pavel, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, vicar mitropolitan, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de soborul slujitorilor a sfintei mănăstiri.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel – s-au bucurat dintotdeauna de o cinste aparte în Biserică. Sunt prăznuiţi în aceeaşi zi, deoarece, amândoi s-au săvârșit la Roma, din porunca împăratului Nero, Petru fiind răstignit cu capul în jos la anul 64, iar lui Pavel tăindu-i-se capul în anul 67.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Episcop, a ținut un cuvânt de învățătură despre faptele pline de sacrificiu și de credință ale Sfinților Apostoli.

„Sfânta noastră Biserică prăznuieştre astăzi pomenirea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, cei dintâi pe scaun şezători şi propovăduitori ai Evangheliei lui Hristos, cărora le datorăm faptul că suntem și noi astăzi creștini. Cei care l-au urmat pe Domnul Hristos și l-au mărturisit uneori chiar cu prețul vieții lor, mărturisind învățătura pe care au auzit-o ei însuși de la El, neamurilor celor care nu îl cunoscuseră pe Dumnezeu.

Biserica a rânduit că acești doi Apostoli, care l-au propovăduit și mărturisit pe Hristos în timpuri diferite, dar care s-au încununat prin cununa muceniciei, să fie prăznuiți împreună. În felul acesta îi mulțuimim Lui Dumnezeu căci astăzi, când trăim timpuri liniștite, avem posibilitatea să-I chemăm în ajutor, rugându-i să înmulțească credința noastră, și să de-a tărie credinței noastre, a subliniat Preasfințitul Părinte Episcop”.

Ierarhul și-a încheiat cuvântul prin îndemnul – „Să urmăm învăţăturile de la acești mari corifei ai creștinismului, care sunt – modele și îndrumători către o comuniune sinceră cu Mântuitorul Hristos.

Sursa: http://manastireacurchi.md/


Articole postate de același autor
3177

Romeo Cemîrtan: ,,Cunoașterea lucrului lui Dumnezeu ne dă statutul de a fi fii Lui și de a lăsa urme demne de strămoșii noștri”

    Mănăstirea Ţipova este una din cele mai vechi aşezări monahale de pe teritoriul Basarabiei. Această fortăreaţă duhovnicească este, după părerea specialiştilor, una dintre cele mai importante din toate complexele monastice de pe malurile Nistrului. Fiind săpată în stâncă înaltă de pe malul râului, reprezintă un punct de atracţie pentru o mulţime de turişti din […]