„Reziliența” – un film de scurt metraj despre prigoana asupra Bisericii

1981

Luni 3 aprilie, la cinematograful „Patria-Loteanu” a avut loc vizionarea filmului de scurt metraj  „Rezilienţa”, lansat de curând la Chişinău. 

Capodopera cinematografică aduce în lumină o reflecție despre poporul nostru, dar și răspunsuri la întrebările fundamentale: Cine suntem? și Încotro mergem?

Scurtmetrajul „Rezilienţa” are o durată de 18 minute şi prezintă anii de prigoană prin care a trecut Biserica Ortodoxă din spațiul pruto-nistrean. Cuvântul reziliență înseamnă rezistența unui material dur la șoc. Pelicula a fost regizată de regizorul Mihai Ţărnă.

Ideea peliculei a fost inspirată de preotul Sergiu Curnic, paroh al Bisericii de Lemn cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Capitală. Scurtmetrajul a fost turnat în Moldova timp de şapte zile, iar post producţia a durat cinci luni. Proiectul a fost realizat în colaborare cu o casă de producţie din Franţa şi susţinut de Ambasada Franţei în ţara noastră.

Evenimentul a avut loc cu binecuvântarea Întîistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir. Din partea Direcției mitropolitane la vizionarea filmului a fost prezent Prot. mitr. Nicolae Ciobanu, președintele Sectorului Sinodal Relații Culturale.

Acest scurtmetraj este binevenit în contextul în care Biserica Ortodoxă din Republica Moldova comemorează anul acesta 100 de ani de la începutul prigoanei asupra Bisericii.

Deocamdată în internet este accesibil publicului doar trailerul filmului „Reziliența”.

Sectorul Sinodal Relații Culturale, mitropolia.md


Articole postate de același autor
4142

Viaţa Sfintei Mucenițe Sofia și a fiicelor sale: Pistis, Elpis și Agapis

Pe timpul împărăţiei lui Adrian (117-138), împăratul rău-credincios al românilor, era în Roma o văduvă de neam italian, anume Sofia, al cărei nume se tâlcuieşte „înţelepciune”. Aceasta, după numele său, petrecea viaţa în credinţă creştinească, cu înţelepciune; o astfel de înţelepciune o laudă apostolul Iacov zicând: „Înţelepciunea cea de sus întâi era curată, apoi paşnică, […]