Shimonahia Varvara de la Hâncu – chip luminat şi înţelepţit de Dumnezeu

4638

Nina Patlati, în prezent shimonahia Varvara, a fost mereu în slujba oamenilor, dar şi cu Dumnezeu în suflet. Câţi ani are nu ştie exact, dar la sigur aproape de 90. Vine din raionul Drochia, unde o viaţă a activat în calitate de pedagog la Internatul din orăşel.

Pe atunci la Drochia nu era biserică. Mergea cu un grup de femei mai pe la toate bisericile din împrejurimi, a ajuns pe jos şi la mănăstirea Poceaev. Avea o râvnă aparte, încât casa şi-a făcut-o biserică. Se aduna cu credincioşii la ea acasă şi se rugau citind un acatist, psaltirea, paraclisul Maicii Domnului. Mare le era bucuria când îi călca pragul şi câte un slujitor.

În primii ani de independenţă s-a iniţiat construcţia catedralei din oraş, ea fiind printre primele creştine care au susţinut lucrările de edificare a unui sfânt locaş.

După decesul soţului a vândut casa şi s-a dus la Mănăstirea Hâncu. Auzise că părintele Petru Musteaţă, actualul episcop de Ungheni şi Nisporeni, se statornicise în această mănăstire. Îl cunoştea din timpul studenţiei, pe când îşi făcea studiile la Seminarul Teologic din Odesa.

De când a ajuns la mănăstire au trecut mai bine de două decenii. A fost în diverse ascultări. Mai întâi la orfelinatul de copii „Fericitul Iosif”, care e în grija mănăstirii, apoi la hotelul de pe lângă mănăstire, la pomenirile ce se organizau pentru adormiţi ş.a.

Mulţi o numesc „maica sărindarelor”, căci mulţi ani a fost responsabilă de aceste slujbe ce sunt oficiate zilnic în mănăstire.

Ultima vreme stă în rugăciune. Vede perfect, dar are şi o memorie fenomenală. Îţi poate povesti cărţi întregi… E un chip luminat şi înţelepţit de Dumnezeu. N-am întâlnit pe nimeni mai lucid, mai senin şi mai blând în viaţa asta.

De asta probabil se zice că dacă ai în preajmă un bătrân, păstrează-l, dacă nu, să-l cumperi.

Preot Octavian Moșin


Articolul Precedent
Articole Asemănătoare
6542

Ce trebuie să facă soţii ca să aibă copii buni şi sănătoşi?

Părinţii, dacă doresc să aibă copii buni, înţelepţi şi sănătoşi, trebuie ca ei să fie mai întâi buni, credincioşi, ascultători de Biserică şi plini de frica lui Dumnezeu. Căci copiii sunt de fapt „copii” ale părinţilor lor. Ce văd şi ce aud în casă de la părinţi, aceea fac. Educaţia copiilor începe chiar din ziua […]

Articole postate de același autor
4671

Starețul Mănăstirii Simonopetra: „Cea mai dificilă problemă a omului contemporan este distragerea atenției și pierderea timpului întru îndeletniciri nefolositoare”

Interviu cu Arhimandritul Elisei, starețul Sfintei Mănăstiri Simonopetra  din Muntele Athos, publicat în revista Martyria, nr. 1/2017.  1. Societatea de astăzi și cum trebuie să fie viața creștină. Societatea de astăzi, lumea contemporană, care este deja unită sub aspect cultural, este caracterizată de către mulți ca o lume post-creștină. Firește cei care fac aceste constatări sunt foarte încântați […]