Domnul îi răsplătește în tot felul pe bineplăcuții Săi

3534

Medicul ortodox Konstantin Zorin se ocupă de peste zece ani cu problema relațiilor dintre sănătate fizică, cea psihică și cea duhovnicească. El nu substituie factorii genetici, biochimici, fiziologici, sociali, ecologici ș.a.m.d. ai apariției și dezvoltării unei boli. Adeseori, toate cauzele acționează concomitent, și nu rareori păcatul este prima treaptă în acest proces.

Noi creștinii, în speranță de a găsi tămăduire problemelor noastre de sănătate alergăm așa cum se cuvine la preot, biserică, într-un cuvânt la Dumnezeu, or de cele mai multe ori înțelegem greșit căile și modul în care este corect s-o facem. Întrebat într-un interviu, cum privește dumnealui faptul că bolnavii caută sfinți ,,pe profilul bolii lor'' ca să se roage numai și numai lor, K.  Zorin a ținut să declare următoarele:

- Ați pus degetul pe o rană. Eu nu aprob vasta literatură care prescrie cu strictețe cărui sfânt trebuie să ne rugăm în cutare și cutare caz concret de boală.  La sfinți nu există ,, strictă specializare’’. Da, de exemplu, Ioan Botezătorul este rugat în durerea de cap, iar sfințitul mucenic Antipa în durerea de dinți. Tradiția Bisericii dă mărturie despre folosul unei asemenea mijlociri; totuși, ar fi absurd să afirmăm că în durerea de cap ajută numai Ioan Botezătorul, iar dacă ți s-a îmbolnăvit piciorul Ioan Botezătoul este neputincios.

Din Sfânta Scriptură știm că Domnul îi răsplătește în tot felul pe bineplăcuții Săi. După cuvântul Apostolului Pavel, stea de stea se deosebește în strălucire (I Cor.15,41). Sfinții au de la Dumnezeu diferite daruri: unul izgonește dracii, și strict dintr-un anumit cin, pe când altul vindecă de insomnie – însă, oricum, nu trebuie să absolutizăm istoriile din Viețile Sfinților.

Nu trebuie să gândim nici la modul: ,, Am mers la biserica, am cumpărat o lumânare de cinci ruble, am pus-o la icoană cutărui sfânt, și acum își este dator.’’ Atitudinea mercantilă este inacceptabilă. E o prostie să considerăm că dacă am scris un pomelnic și am dat bani pentru o molitfa L-am făcut pe Dumnezeu datornicul nostru. El nu ne e îndatorat cu nimic.

Adaptare Botnari Victoria

Extras din '' DEPENDENȚA de computer, de jocuri, de nicotină '' de Konstantin V. Zorin

 

 


Articolul Precedent
Articole Asemănătoare
5296

Norii trec, cerul rămâne senin, şi Dumnezeu rămâne…

Cât despre inegalități, ele sunt produsul naturii, nu nedreptăţi, şi nu trebuie confundate cu excesele. Ele aduc cu sine fraternitatea şi astfel contribuie la viața şi armonia lumii. Într-un mediu de perfectă egalitate, vieţuirea ar fi nu numai monotonă şi plictisitoare, dar şi imposibilă. Catastrofele şi cataclismele, cutremurele, trăsnetele, erupţiile vulcanice, revărsările de ape etc., îşi […]

Articole postate de același autor
6790

Soţia mea a rămas însărcinată în urma unui viol

Noi alegem Viața ! După ce Jennifer Christi,  soție și mama a cinci copii, a fost violată, soțului ei îi este greu să-și imagineze sau să vorbească despre asta. Acesta trăiește adevărate sentimente de frustrare, durere și furie, сăznindu-se și reproșându-și adesea faptul că nu și-a putut proteja soția în acele momente oribile și înfricoșătare. Jennifer […]