Mâncarea de post este rugăciunea, vorbirea zilnică cu Hristos

5336

"A posti este cel mai ieftin. Mâncarea de post este, în primul rând, rugăciunea, vorbirea zilnică cu Hristos. Este mâncarea duhovnicească, care te ajută, te satură şi îţi împlineşte pofta trupului. E un lucru extraordinar, pe care îl remarcă imediat cei care se dedică postului: că pentru a fi sănătoşi, şi trupeşte şi sufleteşte, avem nevoie nu doar de hrană, ci şi de rugăciune, de nădejde şi de credinţa în Dumnezeu, Cel care ne dă sănătate şi ne mântuieşte. (...).”

În ceea ce privește alimentele ce pot fi consumate și numărul meselor pe zi în perioada Postului Mare, se recomandă să vă consultați cu duhovnicul dumnevoastră, cu preotul sau cu un alt slujitor  bisericesc, totuși să țineți cont și de indicațiile medicului oferite în legătură cu  stare dvs. de sănătate. Așadar postul ține în primul rând de atitudinea noastră spirituală adaptându-ne la condițiile fizice a fiecăruia dintre noi.

Iată câteva recomandări în acest sens : 

În perioada Postului Mare, ne abținem de la carne, lapte, ouă, brânză și pește.

De luni până vineri luăm o singură masă la amiază, fără vin și fără ulei. Spre seară putem mânca ceva ușor.

Sâmbetele și duminicile, luăm două mese; avem dezlegare la ulei și vin.

Iar în săptămâna Patimilor, în afară de Joi când facem două mese se mănâncă de post, Vineri si Sâmbătă e post desăvârșit.

Despre POSTUL CEL ADEVĂRAT ne vorbește și profetul Isaia (58, 3-12 ) în Vechiul Testament, să luăm aminte! 

1.Strigă din toate puterile şi nu te opri, dă drumul glasului să sune ca o trâmbiţă, vesteşte poporului Meu păcatele sale şi casei lui Iacov fărădelegile sale.

2.În fiecare zi Mă caută, pentru că ei voiesc să ştie căile Mele ca un popor care făptuieşte dreptatea şi de la legea Dumnezeului său nu se abate. Ei Mă întreabă despre legile dreptăţii şi doresc să se apropie de Dumnezeu.

3.«Pentru ce să postim, dacă Tu nu vezi? La ce să ne smerim sufletul nostru, dacă Tu nu iei aminte? Da, în zi de post, voi vă vedeţi de treburile voastre şi asupriţi pe toţi lucrătorii voştri.

4.Voi postiţi ca să vă certaţi şi să vă sfădiţi şi să bateţi furioşi cu pumnul; nu postiţi cum se cuvine zilei aceleia, ca glasul vostru să se audă sus.

5.Este oare acesta un post care Îmi place, o zi în care omul îşi smereşte sufletul său? Să-şi plece capul ca o trestie, să se culce pe sac şi în cenuşă, oare acesta se cheamă post, zi plăcută Domnului?

6.Nu ştiţi voi postul care Îmi place? - zice Domnul. Rupeţi lanţurile nedreptăţii, dezlegaţi legăturile jugului, daţi drumul celor asupriţi şi sfărâmaţi jugul lor.

7.Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăposteşte în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l şi nu te ascunde de cel de un neam cu tine.

8.Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi tămăduirea ta se va grăbi. Dreptatea ta va merge înaintea ta, iar în urma ta slava lui Dumnezeu.

9.Atunci vei striga şi Domnul te va auzi; la strigătul tău El va zice: Iată-mă! Dacă tu îndepărtezi din mijlocul tău asuprirea, ameninţarea cu mâna şi cuvântul de cârtire,

10.Dacă dai pâinea ta celui flămând şi tu saturi sufletul amărât, lumina ta va răsări în întuneric şi bezna ta va fi ca miezul zilei.

11.Domnul te va călăuzi necontenit şi în pustiu va sătura sufletul tău. El va da tărie oaselor tale şi vei fi ca o grădină adăpată, ca un izvor de apă vie, care nu seacă niciodată.

  1. Pe vechile tale ruine se vor înălţa clădiri noi, vei ridica din nou temeliile străbune şi vei fi numit dregător de spărturi şi înnoitor de drumuri, ca ţara să poată fi locuită.»

"Să începem acest drum şi să găsim zilnic timp de rugăciune şi meditaţie. Textele liturgice ale Postului Mare sunt foarte generoase, de aceea vă invit să trăiţi din plin Postul şi, aşa, însoţindu-l pe Cristos în pătimire, să vă bucuraţi cu El de Înviere."

 Un Post Mare cu roade spirituale îmbelşugate!

Sursa: http://www.spiritualite-orthodoxe.net/

 http://ziarullumina.ro/

traducere și adaptare Victoria Botnari

 

Articole Asemănătoare
7017

Postul nu ucide omul, ci răul din el

Unii au impresia că Biserica, prin tot ce propagă, inclusiv prin post, vine cu un mesaj inuman. Nu e voie să mănânci, e interzis să te distrezi ș.a.m.d., în schimb urmează să plângi, să îngenunchezi, să dormi mai puțin, să lucrezi mai mult, să jertfești…, ceea ce pentru ei sunt lucruri incompatibile cu viața adevărată. […]

Articole postate de același autor
2943

Sfântul Ioan Damaschinul – plăcerile adevărate și false

Plăcerile țin de suflet dar și de trup. Cele sufletești aparțin sufletului în sine, cum este studiul și contemplarea. Cele trupești (cum este mâncarea, legăturile sexuale și cele asemenea) implică atât sufletul cât și trupul. Așadar nimeni nu va găsi vreodată plăceri proprii numai trupului. Deasemenea, deosebim plăceri adevărate și false; plăcerile cu adevărat sufletești […]