Cum trebuie privite minunile contemporane?

2300

Care ar trebui să fie atitudinea noastră față de minunile contemporane? Profesorul Al. Osipov de la Academia Teologică din Moscova ne răspunde:

Este o întrebare foarte complicată. Evanghelia include următoarele cuvinte, rostite de Iisus Hristos însuși: ” Căci se vor ridica hristoşi mincinoşi şi prooroci mincinoşi şi vor da semne mari şi chiar minuni, ca să amăgească, de va fi cu putinţă, şi pe cei aleşi.” (Matei, 24:24). Interesant: Hristoși falși, profeți neadevărați vor înfăptui minuni extraordinare. Și de aici apare ideea: dacă este o minune, atunci este de la Domnul și nu mai sînt necesare dovezi suplimentare. Cu toate acestea, dimpotrivă însuși Hristos ne spune în Evanghelie să fim foarte prudenți. 

Uneori, oamenii nu vor să mai creadă în Evanghelie, nu mai ascultă de Sfinții Părinți, și foarte des aleargă după unele miracole imposibile. Minunile ni se întîmplă ca fiind dovezi absolute (că există cu adevărat), dar uităm ca de exemplu că și chiar dacă măgarul lui Balaam a putut vocifera unele cuvinte umane, acesta nu a devenit un sfînt. Mai ales în zilele noastre ar trebui să reacționăm la anumite miracole cu o mai mare atenție, și să nu avem în totalitate încredere în ele.

În lumea depravării, al haosului ce ne înconjoară, ne dăm și mai mult seama că sfîrșitul se apropie. În prezent, ar trebui să estimăm valoarea adevărată a unui anumit semn nu ca fiind neapărat o minune, ci mai degrabă sfințenia care este degajată de acest miracol. Astăzi, mai mult ca niciodată este esențial pentru creștini să - și amintească de spusele Sfinților Părinți: dacă nu știi de unde vine, și chiar dacă este o minune dumnezeiască, dar ai dubii – nu blasfemia sau lua numele Domnului în râs, căci nimic nu ai putut să demonstrezi. Rămâi calm, ca și cum nimic nu s – ar fi întîmplat.

Încă din secolul XIX, unul dintre Sfînții Părinți, Sfântul IerarhIgnatie Briancianinov, avertiza omenirea de așa – zisele minuni. Acesta a afirmat că însuși antihristul va fi un super – miracol, iar oamenii, obișnuiți cu veșnica fugă după minuni, îl vor accepta, renunțând la credință și pocăință. Așadar, depinde de noi să știm cum să ne comportăm și ce să credem cu adevărat din toate ispitele cărora cădem pradă zi de zi...

traducere şi adaptare Aliona Russu

sursa pravoslavie.ru/english/99826.htm


Articolul Precedent
Articolul Următor
Articole postate de același autor
1107

Cum asigur echilibrul emoțional al copilului meu? – Atelier Școala Familiei

Atelier Școala Familiei Chișinău Cum asigur echilibrul emoțional al copilului meu? 21 decembrie, ora 10:30, alături de Prof. Dr. Alina Mirică, mamă a 6 copii. În Incinta Bisericii Universității de Stat din Moldova, sala de la parter. Despre ce este vorba? Copiii au nevoie de afecțiune. Cer și au nevoie de îmbrățișări dese și prelungi, […]