5 îndemnuri şi gânduri cu privire la numele copiilor

7604

1. Preoții nu pot impune părinților nume pentru copil sau de a-l schimba la botez. Pot face doar unele recomandări și explicații.

2. Orice om, fie botezat sau nu, are înger păzitor care nu are legătură cu sfântul ocrotitor.

3. Oricine, necatand la numele care-l poartă, poate să-si aleagă un sfânt ocrotitor cu alt nume. De exemplu: eu mă numesc Maxim, cinstesc în calitate de patron spiritual și pe Sfântul Maxim Grecul și pe Sfântul Ioan Gură de Aur.

4. Părinții care aleg nume pentru copil, trebuie să-l ajute pe copil să înțeleagă sensul numelui, dar și sa-i dea o educație și formare moral-spituală. Nu doar formă exterioară să aibă loc, dar și conținutul interior: sufletul, gândirea și rațiunea. Să dea importanța valorilor umane și creștine.

5. Dumnezeu ne iubește pentru faptele noastre, iar nu pentru numele care-l purtăm.

P.S. Doresc tuturor părinților să aibă multe bucurii și împliniri de la odraslele lor, iar copiilor, creșterea în fapte bune și gânduri frumoase!

Pr. Maxim Melinti


Articole Asemănătoare
21249

Năşitul este o chestie de paternitate şi maternitate

Dacă sunteţi necăsăto­riţi, n-aveţi voie să botezaţi cu prietenul vostru ducând lumânarea şi voi bebeluşul în braţe. N-aveţi voie să botezaţi, pentru că se creează o rudenie spirituală, deveniţi părinţi ai aceluiaşi copil spiritual. (…) Bunul simţ îţi spune următoarea treabă: când mergi la botezat, e normal să fii om cununat. Naşul trebuie să fie […]

Articole postate de același autor
7016

Cum să petrecem o zi după voia Domnului?

Dimineața, când încă dormim, lângă noi stă un înger și un diavol. Aceștia așteaptă să vadă cui vom sluji în acea zi. Ziua trebuie începută astfel: să ne închinăm cu semnul crucii imediat ce ne-am trezit și să sărim repede din pat, pentru ca lenea să rămână sub plapumă. Să mergem într-un colț sfânt, să […]