Actualitate

Slujire arhierească în ziua pomenirii Sfântului Apostol Andrei cel Întâi Chemat, la Catedrala mitropolitană din Chişinău

2557

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte la 30 noiembrie/13 decembrie pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat. La Catedrala mitropolitană „Naşterea Domnului” din Chişinău, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, căruia i-a coliturghisit Prot. mitr. Vadim Cheibaş, secretar mitropolitan şi chelar al Catedralei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Pericopei Evanghelice, PS Ioan a vorbit despre activitatea de propovăduire a Sfântului Apostol Andrei.

„Sfântul Apostol Andrei propovăduieşte în Ţara Sfântă, la Ierusalim, în Iudeea, în Samaria şi apoi în Asia Mică, Turcia de astăzi, şi ajunge în Sciţia. După cum ne spun istoricii din primele veacuri, între care Ipolit al Romei, Origen şi Eusebiu al Cezareei, dar şi Sinaxarul Bisericii Constantinopolitane, Sfântul Andrei a propovăduit în Dobrogea, în Sciţia Mare, şi apoi în Bizanţ, Constantinopolul de astăzi. Mai apoi a mers în Grecia şi a propovăduit Evanghelia ajungând până în oraşul Patras unde a fost martirizat. A fost răstignit pe un lemn în formă de X”, a menţionat Preasfinţia Sa.

În această zi de sărbătoare, enoriașii prezenți la serviciul divin, au înălţat cântări de laudă lui Dumnezeu și Sfântului Apostol Andrei, Luminătorul neamului nostru, totodată spovedindu-se și primind Preacuratele Taine ale lui Hristos.

După Liturghie, Vlădica Ioan a săvârșit un Tedeum de mulțumire, iar mai apoi a transmis mesajul de binecuvântare al ÎPS Părinte şi Mitropolit Vladimir, care în aceste zile însoţit de un grup de pelerini, săvârşeşte un pelerinaj în Ţara Sfântă.

La final, PS Episcop Vicar i-a felicitat pe toţi cei ce poartă numele de Andrei sau derivatele acestui nume, dorindu-le ani mulţi cu sănătate, spre bucuria familiilor, spre bucuria Bisericii şi a poporului binecredincios.

Slujba de astăzi a fost transmisă în direct de Postul TV M1 și de către Radioul Național.

Sursa: www.mitropolia.md


Articole Asemănătoare
7274

Omilie la Sfinţii 40 de Mucenici – Ce înseamnă mărturisirea credinţei?

Despre cei 40 de Mucenici pe care-i prăznuim vom vorbi astăzi. Voi încerca să ofer pomenirii lor câteva flori. *** Cine au fost aceşti sfinţi? Au fost soldaţi. Erau în floarea vârstei. Erau corpul cel mai ales al Armatei Romane. Aveau înălţime, prezenţă, aveau experienţă în război. Aveau şi bărbăţie, aveau şi supunere, desăvârşită ascultare […]

Articole postate de același autor
4479

Dragostea care ne sminteşte

Odată a trebuit să mă duc la gară să întâmpin un pachet de cărţi de la Bucureşti. Pentru că încurcasem autobuzele, am ajuns cu o oră mai devreme. Am hotărât să nu mă mai plimb aiurea încolo şi încoace şi m-am aşezat pe o bancă. Era foarte frig şi eu m-am folosit de prilej pentru […]