Pentru cei care merg și la Biserica Ortodoxă și la alte confesiuni

3313

Ce puteți spune despre cei care merg și la Biserica Ortodoxă și la alte confesiuni?

– Nu este permis. Adică te duci la mai multe adevăruri de credințã? Există un singur adevăr de credință: adevărul ortodox! Crezul! Și dacă ești ortodox, respecți Ortodoxia. Dacă nu, cazi în erezie și tu.

Dar dacă există un imbold interior de a căuta și într-o parte și în alta?

– Acum, cazuri de astea sunt chiar mai multe. Să cerceteze. Dar nu pentru ortodocși. Dacă ești ortodox, intră în bisericile ortodoxe. Ce nu ți-a dat Biserica Ortodoxă? Ce lipsuri ai găsit la ea de te-ai dus și dincolo? Acolo unde nu cred în Maica Domnului, unde nu-și fac cruce!… Domnilor, s-au făcut Sinoade; Sinoade ecumenice și Sinoade locale și apostolice. Și au condamnat cu anatematizãri pentru un singur motiv de credință, de adevăr de credință – cum au fost Sinoadele de la cel de la Niceea, la anul 325, până la anul 787. Și pentru un singur lucru, dacă nu credeau în Maica Domnului că e Născătoare de Dumnezeu, Biserica i-a dat anatemei.

Deci s-au stabilit aceste dogme precise. Ori, s-au făcut aceste Sinoade ecumenice și o mulțime de alte Sinoade locale. Și atunci ce lipsuri a găsit cineva în Ortodoxie, de se duce și în altă parte? Atunci nu e ortodox! Și noi nu stăm de vorbã, nu facem catehizări aici. E o greșeală! Să se țină de Biserica Ortodoxă! Să vină harul lui Dumnezeu peste el. Că vine, domnilor, vine!… Dumnezeu e bogat! Ne așteaptă!… Ne așteaptă să cerem. Dar să-L recunoaștem pe El, că El este Cel Ce este!

Din Ne vorbește Părintele Arsenie, ed. a 2-a, vol. 1, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2010, p. 96-97


Articole Asemănătoare
16943

Mai mergeţi la biserică. Vă mai desfundaţi urechile…

Nu mergem la biserică pentru că ascultăm nişte cântări pe care nu le înţelegem si o predică ce nu ne învaţă despre Dumnezeu. Ce părere aveţi? Rău faceţi! De parcă la şcoală înţelegeaţi tot! Am să vă spun o poveste pe care o zicea Înaltpreasfînţitul Antonie, despre un călugăr care s-a dus la mănăstire. Şi […]

Articole postate de același autor
2546

„Cum este mai bine – să ne împărtăşim des sau să ne împărtăşim rar?”

Mi s-a pus această întrebare odată la Cluj-Napoca. M-au întrebat: „Cum este mai bine – să ne împărtăşim des sau să ne împărtăşim rar?”. Le-am răspuns: „Nu ştiu. In rugăciunile pe care le citim înainte de Sfânta Impărtăşanie nu se vorbeşte despre împărtăşania deasă sau rară, ci numai despre împărtăşirea cu vrednicie. Aşa că, dacă cineva se […]