Implicarea preoţilor în activitatea de asistenţă socială – seminar realizat în or. Cahul

1750

La 30 septembrie 2016, preoţii din parohiile blagociniilor Cahul şi Cantemir au fost invitaţi la un seminar, care s-a desfăşurat în Catedrala Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil din or. Cahul.

Evenimentul, realizat cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove şi a PS Anatolie, Episcopul de Cahul şi Comrat, a fost moderat de pr. Constantin Cojocaru, Preşedintele Sectorului Sinodal Asistenţă Socială şi Caritate a BOM.

Serviciile sociale existente în raionul Cahul şi în republică au fost descrise de doamna Natalia Afteni, reprezentantul Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei din r-nul Cahul.

Preoţii au fost îndemnaţi să se includă în activitatea Comisiilor Multidisciplinare existente sau aflate în curs de formare în fiecare comunitate, alături de asistentul social comunitar, poliţistul de sector, medicul de familie, reprezentanţii din domeniile educaţiei, jurisprudenţei, etc., pentru a susţine integritatea familiei, a contribui la protecţia copilului, şi a preveni apariţia problemelor care ar putea afecta familiile.

Printre metodele de participare a preotului în consolidarea familiei şi asigurarea bunăstării copilului s-au propus desfăşurarea măsurilor didactice în rândul părinţilor, în cadrul predicilor la botez, cununie, la duminicile şi sărbătorile de peste an, formarea unor cercuri de interes, grupurilor folclorice-spirituale cu implicarea persoanelor în etate împreună cu copiii, crearea unor biblioteci parohiale sau fonduri de carte spirituală în colaborarea cu bibliotecile din comunitate, organizarea „şcolii părinţilor” sau a „clubului mămicilor”, unde pot fi împărtăşite experienţele în creşterea copiilor, etc.

„Preotul are un rol foarte important în informarea populaţiei despre serviciile sociale existente, şi în educarea membrilor comunităţii, în cultivarea valorilor creştine care stau la baza familiei şi a întregii societăţi. Noi îi îndemnăm pe preoţi să promoveze serviciul de asistenţă parentală profesionistă – un serviciu ce le permite copiilor lipsiţi de îngrijirea parentală să găsească o familie iubitoare şi grijulie”, a spus doamna Natalia Afteni.

„Un aspect important al susţinerii valorilor familiei şi al creşterii unei generaţii sănătoase este implicarea copiilor în viaţa parohiei, de exemplu, prin organizarea unor ateliere de creaţie, lecţii duminicale, participarea preotului la ora clasei în şcoală, îndemnarea copiilor la ajutorarea bătrânilor în efectuarea lucrărilor casnice, etc.” – a menţionat părintele Constantin. „De asemenea, este extrem de importantă şi binevenită conlucrarea preotului cu asistentul social comunitar şi lucrătorul social din parohie – astfel pot fi identificate cele mai vulnerabile familii, soluţionate problemele şi dificultăţile lor, şi prevenite multe probleme sociale în parohie”, a subliniat moderatorul.

Le mulţumim organizatorilor acestui eveniment, la care, alături de preoţi, au participat şi asistenţii sociali din comunităţile r-nului Cahul.

Evenimentul a fost organizat în contextului Memorandumului de Colaborare semnat între Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove şi Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, şi în cadrul proiectului „Familie puternică pentru fiecare copil” implementat de Asociaţia Obştească „Parteneriate pentru Fiecare Copil”, finanţat de USAID.

Suma: http://mitropolia.md/


Articole Asemănătoare
2011

Preşedinţii unor Sectoare Sinodale au planificat activităţi comune

La iniţiativa prot. Vetcislav Cazacu, prorectorul Academiei Teologice, a avut loc întrunirea câtorva preşedinţi ai Sectoarelor Sinodale, recent instituite. În cadrul întrunirii s-a decis planificarea unor activităţi ale Bisericii cu implicarea comună a domeniilor: învăţământ, misionarism, asistenţă socială, cultură şi tineret. Fiecare din cei prezenţi au venit cu propuneri de activităţi pentru următorul trimestru, planificându-se […]

Articole postate de același autor
13700

Să cauți în fiecare zi cât mai multe motive de bucurie și recunoștință

Să cauți în fiecare zi cât mai multe motive de bucurie și recunoștință și să mulțumești pentru ele Domnului și oamenilor. Când ne bucurăm și mulțumim creierul nostru produce substanțe de viață dătătoare și repară celula nervoasă. *** Aşadar, Bucuria! Ce este bucuria? Ce este bucuria? Bucuria este ce nu are omul. Omul n-are nimic, […]