Apa alcalina este recomandata de medici si terapeuti pentru ca efectele sale sunt deosebit de benefice asupra sanatatii. Se numeste apa alcalina pentru ca pH-ul acestei ape este de 8,5 -9, deci un pH alcalin.
Ce este alcalinitatea?
Odata incheiat procesul digestiei, alimentele, conform calitaţii proteinelor, hidraţilor de carbon, grasimilor, mineralelor şi vitaminelor pe care le conţin, vor genera o condiţie de aciditate sau de alcalinitate in organism. Rezultatul acidifiant sau alcalinizant se masoara prin intermediul unei scale numite pH, ale carei valori sunt cuprinse intre 0 şi 14, pH-ul 7 fiind un pH neutru. Este important sa cunoaştem cum alimentele acide şi cele alcaline afecteaza sanatatea. Pentru ca celulele sa funcţioneze corect, pH-ul acestora trebuie sa fie uşor alcalin. La o persoana sanatoasa, pH-ul sangelui este intre 7,40 şi 7,45
Dr. Robert Young, microbiolog şi nutriţionist din Statele Unite, a studiat ani de zile aciditatea sangelui, considerand-o, alaturi de alţi specialişti din domeniu, principala cauza a bolilor din epoca moderna. “Miracolul pH. Dieta Young”, el afirma: “Nivelul pH-ului din toate materiile fluide ale organismului nostru afecteaza fiecare celula din corp. Intregul proces metabolic depinde de alcalinitatea mediului. Aciditatea crescuta cronica corodeaza ţesuturile organismului iar, daca nu este ţinuta sub control, intrerupe activitatea şi funcţionarea celulelor, de la bataile inimii pana la circuitul neuronal cerebral. Cu alte cuvinte, aciditatea afecteaza insaşi viaţa. Ea se afla la baza tuturor bolilor şi imbolnavirilor.”
Boli cauzate de aciditatea marita a organismului
Daca corpul nostru menţine o aciditate extrema sau excesiva putem avea urmatoarele probleme:
Se produc radicalii liberi care oxideaza şi altereaza intregul sistem imunitar, fiind necesari antioxidanţii pentru eliminarea resturilor oxidarii din corp; – vitaminele şi mineralele nu mai pot fi absorbite corect in organism; – bacteriile benefice din intestinul subţire işi pierd capacitatea de a ajuta la digestia corecta; – ţesutul conjunctiv se deterioreaza şi işi pierde capacitatea de a-şi realiza toate funcţiile relaţionate cu sanatatea capilara, a pielii şi a unghiilor; – somnul este neregulat şi alterat; – apar dureri de cap, infecţii şi raceli; – apare o stare de oboseala permanenta şi o lipsa de energie vitala.
Boala apare intr-un mediu acid (pH acid). Daca nu normalizam pH-ul sangelui, este dificil sa vindecam mai ales bolile grave.
Majoritatea acestor boli cauzate de un pH acid este provocata de o alimentaţie proasta, care include un exces de carne şi grasimi saturate. Emoţiile au, de asemenea, un rol important, deoarece cele negative precum furia sau tristeţea blocheaza organe ca ficatul sau intestinele, impiedicand astfel corecta lor funcţionare.
Consecinţele unei aciditaţi marite a organismului sunt: corpul nu mai absoarbe corect vitaminele şi mineralele, celulele au carenţe nutriţionale, este dificila repararea celulara şi eliminarea metalelor grele, tumorile pot creşte mai repede, pot aparea artrita reumatoida, fibromialgia, sindromul de oboseala cronica, osteoporoza, diabetul, lupusul, tuberculoza, hipertensiunea arteriala, valorile ridicate de colesterol, bolile cardiace, cancerul ca urmare a unui nivel extrem de aciditate, eczemele, acneea, pietrele la vezica biliara, herniile, anxietatea, tulburarile de comportament, insomniile, nervozitatea, palpitaţiile şi durerile musculare.
Dr. Robert Young confirma prin studiile sale toate acestea: “Excesul de aciditate din organism este cauza tuturor bolilor degenerative. Cand se distruge echilibrul, iar organismul incepe sa produca şi sa depoziteze mai multa aciditate şi mai multe deşeuri toxice decat poate elimina, atunci incep sa se manifieste diferite dureri şi afecţiuni.
Este cancerul cauzat de aciditate?
In anul 1931, dr. Otto Heinrich Warburg (1883-1970), a primit premiul Nobel datorita descoperirii cauzei primare a cancerului. El a primit aceasta recunoaştere ştiintifica datorita tezei sale numite “Cauza primara şi prevenirea cancerului”. Conform acestui om de ştiinta, cancerul este consecinţa unei alimentaţii antifiziologice şi a unui stil de viaţa antifiziologic. Ce inseamna aceasta mai exact? O alimentaţie antifiziologica este cea bazata pe alimente acidifiante şi sedentarism care creeaza in organism un mediu de aciditate. Aciditatea, la randul sau, epuizeaza oxigenul din celule. Dr. Otto Heinrich Warburg a afirmat: “Lipsa de oxigen şi aciditatea sunt doua feţe ale aceleiaşi monede: daca o aveţi pe una, o aveţi şi pe cealalta. Substanţele acide resping oxigenul; in schimb, substanţele alcaline atrag oxigenul. Privarea unei celule de 35% din oxigenul sau timp de 48 ore o poate transforma in celula canceroasa.”
In lucrarea sa “Metabolismul tumorilor”, Warburg a demonstrat ca toate formele de cancer sunt caracterizate de doua condiţii de baza: acidoza şi hipoxia (lipsa de oxigen). A descoperit de asemenea, ca celulele canceroase sunt anaerobe (nu respira oxigen) şi nu pot supravieţui in prezenţa nivelelor ridicate de oxigen. Conform doctorului Warburg “Toate celule normale cer in mod absolut oxigen, insa celulele canceroase pot trai fara oxigen – este o regula fara excepţie. Ţesuturile canceroase sunt ţesuturi acide, in timp ce ţesuturile sanatoase sunt ţesuturi alcaline.
Dr. Theodore A. Baroody afirma la randul sau in cartea numita “Alkalize or Die” (“Alcalinizaţi sau muriţi”): “In realitate nu conteaza numarul bolilor, ceea ce conteaza este ca toate provin din aceeasi cauza…multe deşeuri acide in corp!”.
Cum se poate echilibra şi alcaliniza organismul?
Organismul se poate alcaliniza prin sport, alimentatie si reducerea stresului. Printre alimentele alcaline se numara: vegetalele cu frunze verzi sunt recunoscute ca fiind cele mai alcalinizante pentru corp, fructele, legumele crucifere, lapte batut, zer crud, alge comestibile, mei, quinoa, soia, hrişca, lapte crud, migdale, miso, ulei de masline, uleiuri comestibile presate la rece, condimente naturale, vin organic, iaurt din lapte crud, masline, apa pura, apa cu lamaie, ceai de plante medicinale, lapte de migdale, ceai verde.
Cum se prepara apa alcalina?
Inainte de toate, vei avea nevoie de o banda pentru masurarea pH-ului apei, banda pe care o gasesti la farmacie sau in magazinele unde sunt comercializate filtre de apa.
De ce ai nevoie de aceasta banda? Pentru ca fiecare sursa de apa pe care o folosim este diferita, are un pH diferit, de aceea intai trebuie sa stabilesti clar cantitatea de ingrediente in functie de apa pe care o folosesti.
Iata de ce ai nevoie:
- Banda pentru masurarea pH-ului;
- 2 L de apa;
- O jumatate lingurita de bicarbonat de sodiu;
- O jumatate de lingurita sare de mare neiodata sau sare de Himalaya;
- O jumatate de lingurita zeama de lamaie.
Amestecati ingredientele si testati pH-ul. Daca este necesar, adaugati treptat bicarbonat de sodiu pana obtineti pH-ul de 8,5-9.
Puteti folosi apa de la robinet fiarta sau orice alt tip de apa doriti.
Lasati apa sa se “linisteasca” peste noapte la frigider sau la temperatura camerei, iar a doua zi este numai buna de baut. Este indicat sa depozitati apa in sticle, nu in pet-uri.
sursa doctorulzilei.ro