Seri duhovnicești în alt format – Acatistul Maicii Domnului ,,Portărița’’

3272

În seara zilei de miercuri, 24 februarie, programul Serilor Duhovnicești s-a derulat cu mici modificări. Tradiționalul Acatist al Sfântului Duh a fost înlocuit cu Acatistul Maicii Domnului de la mănăstirea Iviron (Sfântul Munte Athos), cunoscută sub numele Portărița, căci ziua de joi, 25 februarie este închinată cinstirii acestei icoane.

Printre numeroasele chipuri prin care s-a făcut cunoscută Maica Domnului, icoana respectivă este una dintre cele mai cinstite. În timpul predicii, părintele-paroh Octavian Moșin a amintit că printre cele mai vechi icoane păstrate în biserica ,,Întâmpinarea Domnului’’, USM, este cea a Maicii Domnului Portărița. Ea este un dar adus de pe muntele Athos, fiind îndrăgită de enoriași, care au mărturisit despre puterea ei făcătoarea de minuni, fapt consemnat încă din perioada interbelică.

Părintele a explicat semnificația închinării la icoane, în contextul diferitor dispute în privința subiectului, apărute de-a lungul istoriei. Această cinstire trebuie înțeleasă drept o trecere de la chip la prototip. Creștinul nu se închină lemnului, ci persoanei reprezentate pe el. Astfel, biserica ortodoxă aduce adorație Domnului, preavenerare Maicii Domnului, venerare sfinților, admițând închinarea la sfintele moaște, icoane, simbolul crucii.

Bucură-te, Portariță bună, care deschizi credincioșilor ușile Raiului!


Articole Asemănătoare
3907

Cât de repede uită omul de Dumnezeu şi se pierde cu belşugul!

Unii spun: „Cred că Dumnezeu mă va ajuta”, dar pe de altă parte încearcă să adune bani ca să nu se lipsească de nimic. Aceştia Îl jignesc pe Dumnezeu, pentru că nu se încredinţează pe ei înşişi voii Lui, ci banilor. Dacă nu vor înceta să iubească banii şi să-şi pună nădejdea lor în ei, […]

Articole postate de același autor
1207

Întâistătătorul a oferit înalte distincții bisericești pentru trei arhierei, cu prilejul datelor aniversare

În cadrul unei ședințe solemne care a avut loc marți, 5 februarie 2019, la Reședința mitropolitană din Chișinău, Înaltpreasfințitul Părinte Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove a oferit înalte distincții bisericești pentru trei arhierei, cu prilejul datelor aniversare, dar și în semn de recunoștință pentru activitatea sârguincioasă spre binele și întru propășirea Bisericii […]