De la teoria lecției la practica vieții…

1961

„Ceea ce avem de învățat să facem, învățăm făcând” Aristotel.

Pe 22 februarie 2016, un grup de elevi din clasele a VIII-a Gimnaziul Izbiște, au vizitat profesorii de odinioară ai gimnaziului, care acum sunt la o vârstră înaintată . Vizita a avut loc la inițiativa părintelui Victor Gangan, preot paroh în s.Izbiște și profesor de Religie la gimnaziul din localitate. Vizita a avut drept obiectiv educarea generației tinere în spiritul stimei față de munca celor care au învățat și educat generații întregi; plus la aceasta a fost o vizită surpriză care a adus bucurie pe chipul profesorilor ce toată viața au fost cu elevii și printre elevi.

Au fost vizitați dl Verdeș Zaharia, directorul școlii mulți ani la rând și învățător de matematică pentru multe generații de elevi din Izbiște. Practic 3 generații de izbișteni au fost discipolii dlui Zaharia, iar școala a cunoscut o epocă de dezvoltare sub conducerea lui. De o vizită surpriză s-a bucurat și dna Cebotari Ecaterina, profesoară de educația fizică, prin eforturile căreia izbiștenii au cucerit diferite distincții sportive la olimpiadele raionale și naționale, iar unii din discipolii săi și acum practică sportul de performanță.

Elevii au adus pentru profesorii părinților lor dulciuri, fructe și pâîne. Le-au cântat „Mulți Ani trăiască” și au ținut discursuri de mulțumire alcătuite de ei. Pe chipurile celor vizitați au apărut lacrimi de fericire și regrete că nu mai sunt împreună cu elevii lor.

„Aceste vizite sunt un început, urmează să mai efectuăm și alte vizite la alți izbișteni care au pus umărul la dezvoltarea satului și la educarea generațiilor. Câteodată stăm și ne gândim că am vrea să facem multe: să construim case pentru bătrâni, cantine sociale și alte idei care până la urmă rămân doar a fi vorbe goale. Fără dragoste nu putem face nimic, iar lucrurile mărețe încep de la fapte mici, încep de la educarea corectă a generațiilor tinere, ceea ce noi azi am făcut. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a concis părintele Victor Gangan.

Amintim că profesorii vizitați sunt limitați în deplasări din cauza vârstei și a sănătății, iar vizita copiilor a fost ca o împlinire a sufletului și o călătorie în trecutul lor plin de elevi.

Epilog: Mulțumesc și eu enorm părintelui Victor pentru ideea și organizarea vizitei. Spre deosebire de copii, eu mi-am vizitat foștii mei profesori. Dl Zaharia în afară de orele de algebră, geometrie și desen liniar mi-a fost și diriginte: primele lecții de bărbăție, stimă, comportament și politețe le-am luat de la el. Și datorită lecțiior de cultură fizică și dragostei pentru sport, cultivată de dna Ecaterina, eu și azi mă pot pune la întrecere cu un adolescent, iar 25 de ridicări la bara fixă sunt un fleac pentru mine.

În calitate de director de bibliotecă nu am ratat șansa de a le aduce cărți cititorilor mei, care acum din cauza vârstei și sănătății nu pot vizita biblioteca, incluzândui în acțiunea „Biblioteca vine acasă la tine”. Pe viitor mi-am propus să deschid o rubrică specială pe blogul bibliotecii, unde să fac publice biografiile izbiștenilor de odinioară și a meritelor lor, care au contribuit la dezvoltarea satului. Satul are necesitatea cunoașterii premergătorilor săi pentru ca stima să fie la ea acasă. Dumnezeu face lucruri mari prin fapte mici…

Rusu Alexandru, șef Biblioteca Publică Izbiște


Articole Asemănătoare
3950

Povestea fetiţei pictoriţe care suferă de autism şi e ajutată de o pisică

Iris Grace Halmshaw este o fetiţă de 5 ani din Marea Britanie care a fost diagnosticată cu autism în anul 2011. Fetiţa întâmpină dificultăţi de vorbire, nu îşi poate exprima emoţiile şi nu îşi poate forma relaţii cu cei din jur. Atunci când au aflat că fetiţa lor este diagnosticată cu autism, părinţii lui Iris  […]

Articole postate de același autor
1348

Duminica a IV-a din Postul Mare (a Sfântului Ioan Scărarul) la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău

Numeroși credincioși au fost prezenți astăzi, în Duminica a IV-a din Postul Mare (a Sfântului Ioan Scărarul), la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din inima Chișinăului. Sfânta Liturghie a fost oficiată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, de către Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Moldovei. În cuvântul său de învățătură rostit după citirea Pericopei Evanghelice de la […]