Actualitate

Sfîntul Mare Mucenic Pantelimon cinstit la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

2162

Sărbătoarea Sfîntului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, marți, 9 august 2016, a adunat mulțime de credincoși la Sfînta Liturghie Arhierească, oficiată de către Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei.

După citirea pericopei evanghelice a sărbătorii, Vlădica a vorbit credincioşilor despre viaţa şi minunile pe care le-a săvîrşit Dumnezeu prin Sfîntul Său Mucenic Pantelimon pentru credinţa sa statornică şi a subliniat importanța vindecării spirituale, ca temei pentru vindecarea de bolile trupeşti.

Sfîntul Mare Mucenic Pantelimon s-a născut în anul 284 la Nicomidia. A trăit în timpul împăratului Maximian (286-305). Mama sa Evula, o creștină evlavioasă, moare la puțin timp după nașterea lui. La îndemnul tatălui său, care era păgîn, urmează Școala de Medicină din Nicomidia, iar ucenicia o va face la renumitul medic Eufrosin. Aflînd de la preotul Ermolae că Hristos este singurul doctor adevărat, își schimbă radical viața. După ce ridică din moarte un copil mușcat de năpîrcă cu puterea lui Hristos, cere să fie botezat. Aflînd de calitățile sale de medic iscusit, împăratul Maximian îl ia la palat ca medic particular. După ce a vindecat un orb, împăratul i-a cerut să renunțe la credința creștină. Pentru că a refuzat, Sfîntul Pantelimon a fost supus la mai multe chinuri din care a ieșit nevătămat, iar la sfîrșit i s-a tăiat capul. După moartea sa, ce a avut loc în anul 303, a făcut multe minuni, aducînd harul vindecător al lui Hristos tuturor celor ce se apropie de El cu evlavie.

Sfîntul Mucenic Pantelimon este chemat în rugăciuni de către preoții Bisericii la Sfințirea Apei și la Taina Sfîntului Maslu, împreună cu Sfîntul Sfințit Mucenic Ermolae și cu ceilalți sfinți doctori fără de arginți și făcători de minuni.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni


Articole Asemănătoare
2065

Pomenirea Sfinților 40 de Mucenici la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

Sfinții 40 de Mucenici sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă, în fiecare an, pe data de 9/22 martie. Acești mucenici au trăit în vremea împăratului Licinius (308-324), prigonitor al creștinilor. Sfinții 40 de Mucenici erau soldați creștini și făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Aflînd despre credința lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit […]

Articole postate de același autor
3711

Predica tunătoare a Născătoarei de Dumnezeu este continua ei tăcere

Lumea a obosit de vorbe multe, mari, opace, prefăcute, de lemn… Avem nevoie de odihna tăcerii celei de aur, de ascultarea cea de mult preţ, de folosirea cuvintelor necesare. O persoană tăcută, importantă, sfântă, frumoasă, este Maica Domnului. Toată viaţa ei este o nemărginită tăcere. Foarte puţine cuvinte ale Născătoarei de Dumnezeu s-au păstrat. E […]