Nu atitudinile exterioare denotă duhovnicia omului

6493

Cum putem dobândi pocăinţa cea adevărată, părerea de rău pentru păcatele noastre?

Lucidizându-ne, încercând să înţelegem că păcatele noastre sunt păcatele noastre şi nu sunt neapărat prin inductanţă, Şi, nu în ultimul rând încercând să transformaţi pocăinţa nu într-un specatcol de dat ochii peste cap…Repet imaginea aceasta, că e aproape hologramică în Biserică: tone de prune în gură şi ochi daţi până la ceafă peste cap!

Nu atitudinile exterioare denotă duhovnicia omului. Lucrarea lui totdeauna e înlăuntrul său, creşte înlăuntrul său, se dobândeşte şi se desăvărşeşte, înlăuntrul său, apoi trece în afară. Să ştiţi că om duhovnicesc e cel care, atunci când intră în biserică nu face cincizeci de cruci. Ci strânge mâna cerşetorului şi zice:

„Ioane, îs bucuros că ai venit şi azi!”

Se duce şi ia de jos chibritul ars de către unul care şi-a stins ţigara şi după aia zice: „Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, iartă-l şi lasă-l de fumat!…”, adică oamenii care mai şi fac din când în când pe creştinii.

Extras din Dr. Constantin Necula, Gânduri şi miride, Ed. Agnos, Sibiu, 2009, p.47-48

Articolul Următor
Articole Asemănătoare
14656

Ne căsătorim sau mai aşteptăm?

Ne căsătorim sau mai aşteptăm? – Da, mai curviţi un an…Unii se mută săracii împreună, stau numai la ceaiuri… E greu pentru că noi toţi credem că nunta este o cheltuială. Prima pe listă e sala, cât mai încăpătoare ca să recuperăm amenzile pe care le-am plătit la alte nunţi… Pe locul doi sunt naşii, dacă […]

Articole postate de același autor
6771

Orice clipă a vieţii noastre este un prilej de rugăciune

Fie­care cuvânt al Bisericii este un mărgăritar fără de preţ pe care, dacă ajungem să-l înțelegem, cum se întâm­plă câteodată, învie cugetul şi ne umple inima de o trăire care ne schimbă pentru totdeauna. Deci, să fim atenţi la fiecare cuvânt al Sfintei Liturghii, la fiecare cuvânt ce se citeşte în Biserică, şi fiecare cuvânt […]