Actualitate

Povestea pictorului de icoane ce înnobilează lăcașurile sfinte din țară și din străinătate

929

Vocația lui este arta iconografică - pictează icoane ce înnobilează lăcașurile sfinte din țară și din străinătate, iar locul preferat este atelierul de creație, acolo unde se află față-n-față cu divinitatea.

Vorbim despre artistul plastic Dumitru Musteață, care acum lucrează asupra unei icoane cu o istorie deosebită, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

Învierea Domnului Isus Hristos, Maica Domnului sau alte icoane realizate de tatăl său, regretatul pictor-iconar Constantin Musteață, au rămas în atelierul unde lucrează Dumitru. Deși sunt un model de măiestrie, trăire spirituală prin pictură religioasă, Dumitru Musteață spune că și-a urmat propria cale.

„Niciodată n-am fost impus de taică-meu să-i iau calea. Așa am simțit! Practic, la școala de pictură m-am dus fără ca taică-meu să știe”.

În liniștea atelierului, artistul lucrează la o icoană cu o istorie deosebită. Chipul Maicii Domnului, care i s-a arătat unui bolnav când se afla în pelerinaj, pe Muntele Athos. După rugăciunile înălțate, acesta s-a vindecat și l-a ales pe Dumitru Musteață să picteze icoana Maicii Domnului. Prima a fost executată în 2018, au pictat apoi mai multe copii ale aceleiași icoane deoarece creștinul a dorit, asfel, să-și exprime recunoștința.

„A luat așa o decizie ca să mulțumească cu câte o icoană. Prima icoană a fost donată pe Muntele Athos la Ierusalim, Grecia, Ucraina, România, SUA, practic pe toate continentele”, precizează Dumitru Musteață, iconar.

Fiecare icoană este o experiență inedită, susține artistul.

„Un mod de meditație, în care încerci să-ți expui și durerile, și bucuriile, să te apropii de Dumnezeu. Fiecare zi este o devenire. Este o vorbă - cunoaște-te pe tine și-l vei cunoaște pe Dumnezeu”.

Două lucrări de inspirație religioasă ale lui Dumitru Musteață sunt expuse acum la Iași, în cadrul expoziției cu genericul: „Religie, medicină, știință și artă”.

Sursa: stiri.md


Articole postate de același autor
1876

Predica Arhimandritului Rafail despre cunoașterea de sine

În numele Tatălui și a Fiului și a Sfîntului Duh, Amin. Hristoase Mântuitorule, Tu ce ești cea mai înaltă înțelegere în determinata curățenie, străbați orice adâncime în cer și pre pământ cunoscând gândurile omenirii, străbătând adâncimea inimii firii omenești, înalt sunt create lucrurile tale, care toate cu înțelepciune Le-ai creat. Ai lăsat biserica – lăcaș […]