Doi ani de la plecarea la cele veșnice a preotesei Irina Cij

1057

Vineri, 02 decembrie 2022, Părintele Marin Cij înconjurat de un sobor de preoți slujitori a oficiat Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie în parohia păstorită de el, Biserica în construcție „Sfântul Arhanghel Mihail” din Chișinău la împlinirea a doi ani de la plecarea la cele veșnice a preotesei Irina Cij, (1982 – 2020) după care a oficiat o panihidă la mormântul regretatei preotesei Irina. A fost o mamă și soție devotată ce a lăsat în urma ei o moștenire nematerialnică – 8 copii minunați.

Exemplul ei de smerenie, bunăvoință, evlavie și cumsecădenie a rămas o amprentă vie pe sufletele celor ce au cunoscut-o. De-a lungul vieții sale scurte, dar rodnice, a fost modelul mamei eroine și soției ortodoxe care a împlinit și a trăit Sfânta Evanghelie cu tot sufletul, dăruindu-se pe sine atât familiei, bisericii, cât și educației copiilor de la grădinița unde a lucrat. Le-a făcut pe toate cu rugăciune și în deplină încredere în voia Lui Dumnezeu.

După doi ani de la trecerea în veșnicie, ea continuă să rămână în inimile celor ce o iubesc, iar prin modul frumos de viață, curat și bineplăcut Lui Dumnezeu, ce l-a avut – inspiră noile generații.

Odihnă veșnică, preoteasă Irina! Pomenirea ta din neam în neam!

***

Așa cum fiecare mamă este generatorul de energie, preoteasa Irina a fost cea care, de fiecare dată, a știut cum să mențină și să organizeze atmosfera caldă, evlavioasă, propice unei educații alese pentru copii. Data de 21 august 2020 însă a venit cu o știre neașteptată, ce avea să zădărnicească toate planurile și să perturbe toată liniștea familiei: diagnosticul de cancer la stomac, gradul IV, cu metastază la ficat. Au urmat nenumărate încercări de a-i oferi ajutor și de a da o speranță la viață: de la Institutul de Medicină Urgentă, până la o clinică din Istanbul, Turcia. Supusă tratamentului din septembrie 2020 până în noiembrie, același an, starea preotesei era stabilă, așa că revine acasă pentru a-și vedea copiii. Însă, după 10 zile, din cauza unei hemoragii la stomac, este internată la Spitalul de Urgență din Chișinău. Boala în tot acest răstimp a avansat, iar preoteasa a trecut la Domnul, în data de 02. 12. 2020. La 05. 12. 2020 a fost înmormântată în Cimitirul Central din mun. Chișinău. Slujba prohodului fiind oficiată de către Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, însoțit de un numeros sobor de preoți și diaconi.

Sursa: ortodox.md


Articole postate de același autor
2562

Dacă nu vă rugați, nu o să rezistați

În cazul unui eveniment major, cum e acum – pandemie, război și așa mai departe – întâi de toate trebuie să avem o legătură strânsă cu Dumnezeu prin rugăciune. Deci întâi de toate, fraților, trebuie să ne rugăm! Rugăciunea e singura armă contra răului. Pentru că discuțiile la nesfârșit, în deșert, pe teme de pandemie, […]