Actualitate

300 de ani de la nașterea Sfântului Cuviosului Paisie Velicicovski de la Neamț

789

Ajută-ne, Cuvioase Părinte Paisie să împlinim poruncile lui Hristos, și, împreună cu cetele cerești, roagă-te pentru părinții noștri ierarhi, preoți și călugări, pentru mame și copii, pentru cei care sunt în suferințe și în nevoi, pentru toți dreptcredincioșii creștini și pentru pacea Bisericii lui Hristos, ca să ne acopere de tot răul cu harul Preasfintei Treimi, Căreia I se cuvine laudă și mulțumire în vecii vecilor. Amin.

Sărbătoarea Sfântului Cuviosului Paisie Velicicovski a adunat în prima zi a postului Nașterii Domnului, luni, 28 noiembrie 2022, la Mănăstirea Noul Neamț din Chițcani, raionul Slobozia, arhierei, preoți și credincioși care au venit să-i aducă laude acestui mare povățuitor al călugărilor.

Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a declarat anul 2022 – Anul Sfântului Cuviosului Paisie Velicicovski de la Neamț întrucât, anul acesta se împlinesc 300 de ani de la nașterea Sfântului.

Sfânta Liturghie praznicală a fost săvârșită în biserica de iarnă cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, de către ÎPS Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova, împreună cu ÎPS Mitropolit Vichentie de Tașkent și Uzbekistan, ÎPS Arhiepiscop Sava de Tiraspol și Dubăsari, PS Episcop Irineu de Orsk și Gai, PS Episcop Ioan de Soroca, Vicar mitropolitan, PC Arhim. Paisie (Cecan), Starețul Mănăstirii Noul Neamț și un impunător sobor de preoți.

La Vohodul mic, PC Arhim. Paisie (Cecan), Starețul Mănăstirii a fost decorat de către Întâistătător cu ordinul mitropolitan „Sf. Irh. Gavriil Bănulescu-Bodoni”, de gradul II iar Arhimandritul Cozma (Ceaglei) a fost decorat cu ordinul „Cuv. Paisie Velicicovski” de gradul II.

În cuvântul de învățătură, ÎPS Mitropolit Vichentie de Tașkent și Uzbekistan a evocat personalitatea Sfântului Paisie, cel care a fost îndrumător al vieții monahale din Moldova și înnoitor al monahismului ortodox.

După slujbă, slujitorii, credincioşii și arhiereii au săvârşit un Te-Deum la icoana Sfântului Cuvios Paisie, după care Arhimandritul Paisie, Starețul Mănăstirii a mulţumit ÎPS Vladimir și tuturor celor care au fost părtași la bucuria serbării ocrotitorului așezământului monahal.

O Panihidă a fost oficată la mormânul vrednicului de pomenire Episcop Dorimedont de Edineț și Briceni, cel care a redeschis mănăstirea după ani grei de prigoană ateistă și a cărei Stareț a fost vreme de 8 ani.

La finalul sărbătorii, obștea Mănăstirii Noul Neamț, dar și credincioșii prezenți, au primit binecuvântarea ierarhilor.

Sfântul Paisie Velicicovski a pus bazele tradiției isihaste și a realizat o înnoire duhovnicească în Biserică.

Pentru sfinţenia vieţii sale, numele Cuviosului Paisie de la Neamţ era cunoscut în sec. XVIII în toate ţările ortodoxe, începând din Muntele Athos până în Lavra Peşterilor din Kiev şi de la Mănăstirea Optina până în sihăstriile din nordul Rusiei.

În 1988, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse l-a canonizat pe Cuviosul Paisie, iar în 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a rânduit pomenirea ca sfânt sub numele de Cuviosul Paisie de la Neamț, fiind trecut în calendar la data de 15/28 noiembrie.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
1064

Episcopul Ioan al Sorocii a săvârșit Pavecernița cea Mare cu a treia parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul la biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din orașul Soroca

În seara zilei de miercuri, 17 martie 2021, Episcopul Ioan al Sorocii a săvârșit Pavecernița cea Mare cu a treia parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul la biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din orașul Soroca. Enoriașii acestei biserici sorocene au venit să pună început bun acestei perioade de înfrânare şi de sporire a rugăciunii pentru […]