Psaltirea în versuri a Mitropolitului Dosoftei studiată într-un proiect desfășurat la Muzeul Literaturii din Iași

574

Elevii din clasele a 11-a de la Liceul ieșean „Varlaam Mitropolitul” au participat la un proiect în care au studiat Psaltirea în versuri a Mitropolitului Dosoftei.

Proiectul, intitulat „De la sacru la profan”, se desfășoară în colaborare cu Muzeul Literaturii Române Iași.

Scopul activității este de a apropia elevii de studierea textelor scrise în limba română veche, precum Psaltirea în versuri a Mitropolitului Dosoftei.

„Tema vizează identificarea aspectelor fundamentale în conceperea relației dintre om și Dumnezeu, plecând de la textul biblic revelat care reprezintă un model de rugăciune și menținere a unei relații vii și personale între creație și Creator”, a transmis pentru Doxologia Prof. Gr. I. Andrei Alina, coordonatoarea proiectului.

O parte dintre elevii participanți au prezentat câteva aspecte care definesc încercarea de comunicare a omului modern cu Dumnezeu din textele care se încadrează la psalm ca specie literară.

Elevii au aprofundat și texte ale unor autori care au scris psalmi literari, precum Alexandru Macedonski, Tudor Arghezi, Lucian Blaga și Radu Vancu.

 

Sursă: basilica.ro


Articole postate de același autor
992

Patru Episcopi ai Bisericii Ortodoxe din Moldova au fost avansați în treapta de Arhiepiscop

În Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, Sanctitatea Sa Kiril, Patriarh al Moscovei și al Întregii Rusii, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Patriarhală „Hristos Mântuitorul” din orașul Moscova. Patriarhului i-a coliturghisit întreg Episcopatul Bisericii Ortodoxe din Moldova în următoarea componență: Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove, […]