Activități social-filantropice pe meleaguri floreștene în perioadă de pandemie

1447

În luna martie 2021, se face un an de la instaurarea stării de urgență în legătură cu  epidemia de coronavirus (COVID-19)  și inevitabil o serie de restricții s-au ivit în viața noastră social-filantropică, dar și religioasă, la care a trebuit să ne adaptăm.

Astfel, multe din activitățile cu care am fost obișnuiți au fost realizate atfel, ne-am pomenit în situația de a regândi modalitatea de ajutorare a semenilor, adaptându-ne misiunea la noile cerințe ale vieții sociale, dar având aceeași menire "de a aduce bucurie chiar și în pandemie".

Biserica, în această periodă, a trebuit să facă față tuturor provocărilor și, în pofida la toate încercările, să rămână aproape de fiii săi duhovnicești. Nu am fost pregătiți pentru pademie, dar ne-am asumat, mai greu a fost pentru bătrânii țintuiți la pat, copiii săraci, oamenii nevoiași, greutățile cărora, înpandemie, au devenit mai mari.

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Vladimir, mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, în parohia ,,Nașterea Maicii Domnului” din s. Hârtop, r. Florești, precum și în multe parohii din țara noastră, pe lângă o serie de măsuri religioase menite să întărească viața duhovnicească, s-au organizat diverse activitățile social-filantropice din partea bisericii, care au fost de real ajutor pentru susținerea credincioșilor: aprovizionarea cu produsele alimentare, oferirea unui prânz cald la domiciliu mai multor persoane nevoiașe, aprovizionarea cu medicamente, îmbrăcăminte, încălțăminte, vizite la medic, pregătirea copiilor pentru școală, oganizarea sarbătorilor de iarnă, burse din partea bisericii, suport catehetic, etc.

Nu am fi făcut toate acestea în măsura lor, dacă nu am fi avut sprijinul și susținerea oamenilor cu suflet cald și inimă blândă, care, prin aportul lor, au făcut ca pe fețele oamenilor să apară un zâmbet și pe obraji lor lacrimi de bucurie.

Nu există motiv sau scuză de a nu face milostenie. Sfântul Luca al Crimeii era în situația când nu avea casă și era alungat din locuința în care trăia, dar la masa lui erau zilnic 18-20 de oameni. Ceea ce rămâne cu adevărat după plecarea noastră din această viață este milostenia pe care am făcut-o cu aproapele nostru în momentele grele.

La începutul anului trecut am primit binecuvântarea mitropolitului nostru de a declara anul 2020 - Anul Faptelor Bune în parohia noastră și, pe bună dreptate, a fost un an al faptelor bune, în care am concluzionat că GREUTĂȚILE NE UNESC ȘI NE FAC MAI PUTERNICI.

a consemnat Prot. Serghei Boldirescu

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
1852

CIRCULARĂ în legătură cu noile măsuri și prevederi ale Comisiei Naționale de Sănătate Publică

Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldovei a luat cunoștință cu decizia Comisiei Naționale de Sănătate Publică, din data de 29 mai, 2020, cu privire la redeschiderea bisericilor și crede că măsurile recomandate sunt firești, în contextul în care epidemia nu a fost eradicată definitiv. De asemenea, considerăm pertinente și binevenite constatările din cadrul documentului, cu […]