Ziua Internațională pentru eliminarea violenței, an de an este marcată la data de 25 noiembrie, atât în R. Moldova cât și la nivel mondial. Mai mult ca atât, de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, datele şi rapoartele emergente ale celor din prima linie au arătat că toate tipurile de violenţă împotriva femeilor şi fetelor, în special violenţa domestică, s-au intensificat. Aceasta este „The Shadow Pandemic” („Pandemia din umbră”) care creşte şi este nevoie de un efort colectiv global pentru a o opri.
În acest context, cu Binecuvântarea Preasfințitului Siluan, Episcop de Orhei și Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale (IFIS) a oferit instruiri pentru 12 preoți din cuprinsul Vicariatului de Orhei în cadrul proiectului „Parteneriat de la începutul relației”. „
Gazda activității a fost I.P Liceul Teoretic „O. Ghibu”, Director Dna. Ana Ceban, iar subiectul: “Practica consilierii premaritale și consilierii spirituale – modalitate de prevenire a violenței în familie” a fost realizat de către formatorii: Victoria CAPTARI, psihoterapeută sistemică de cuplu și familie și prot. mitr., drd. Iulian RAȚĂ, lector universitar.
Beneficiarii proiectului a fost format dintr-un grup de preoți din 12 comunități ale raionului Orhei: Prot. Alexandru Nicorici, s. Cucuruzeni de Sus, „Sf. M. Mc. Dumitru”; Ierom. Spiridon Pahom, s. Vatici „Acoperământul Maicii Domnului”; Prot. Valeriu Catana, s. Isacova, „Sf. Ier. Nicolae”; Prot. Victor Botnarenco, s. Seliște, „Sf. Maria Magdalena”; Prot. Constantin Pitușcan s. Piatra, „Sf. Arh. Mihail și Gavriil”; Prot. Veaceslav Bodarev, s. Donici, „Acoperământul Maicii Domnului”; Prot. Neonil Cocu, s. Susleni, „Adormirea Maicii Domnului”; Prot. Efim Darii, s. Step-Soci, „Cuv. Parascheva”; Prot. Dumitru Burlacu, s. Teleșeu, „Înălțarea Domnului”; Prot. Constantin Moisei, s. Cigoreni, „Sf. Arh. Mihail”, Diacon Alexandru Rău, s. Donici, „Acoperământul Maicii Domnului”, Protodiacon Diodor Suhari, Catedrala „Sf. Ier. Nicolae” mun. Orhei.
Instruirile sau desfășurat cu participarea reprezentantului Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, partener al proiectului, prot. mitr. dr. Manole BRIHUNEȚ, a coordonatoarei de program, UN Women Moldova, Viorica CULEAC și a coordonatoarei de program UNFPA Moldova, Violeta TERGUTA.
Cursul de formare a durat trei zile, iar acesta au avut ca și drept scop: îmbunătățirea capacităților de consiliere spirituală și premaritală în vederea prevenirii și combaterii fenomenului violenței în familie, cunoașterea cauzelor, consecințelor și modalităților de implicare la nivel de parohie în acest sens. Nu în ultimul rând, cursul a presupus pregătirea tinerilor pentru viața de familie și pentru provocările ei. Preoții beneficiari de training, urmează să fie viitorii formatori la nivel de comunități, iar pe lângă tinerii ce urmează să se căsătorească în categoria beneficiarilor vor fi incluși și Profesorii, APL, Poliția, Asistența Socială, alți factori decisivi, care împreună pot constitui o frumoasă echipă în sensul combaterii și prevenirii violenței la nivel de comunități.
La finalul training-ului fiecare participant a dezvoltat un plan comunitar ce presupune extinderea activităților de prevenire a violenței în familie la nivel de fiecare parohie. Programul urmează să fie implementat pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2022, perioadă marcată de activități destinate combaterii diferitelor forme de violență, atât în familie, cât și în școală sau societate.
Victoria Captari, psihoterapeută sistemică și formatoare:“ De-a lungul timpului s-a constatat că preoții sunt primele persoane de încredere la nivel de comunitate pentru familii și pentru tinerii care intenționează să se căsătorească. Iar instruirile organizate în acest proiect – servesc ca un suport metodologic adăugător pentru sfințiții părinți în vederea prevenirii și combaterii fenomenului violenței în acest sens, încurajând astfel parteneriatul de la începutul relației prin intermediul consilierii premaritale și spirituale.”
Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale este o organizație nonguvernamentală ce promovează bunăstarea familiei și a copilului prin servicii de consultanță și consiliere. Institutul oferă servicii complexe de sprijin psihologic adresat femeilor și copiilor care se confruntă cu experiențe traumatice. Echipa Institutului organizează instruiri pentru profesioniști și ateliere de educație parentală pe subiecte care vizează depășirea dificultăților în relațiile familiale și dezvoltarea copilului.
Proiectul „Parteneriat de la începutul relației” este implementat de către Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale în perioada februarie 2022 – ianuarie 2023, în contextul programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței pe bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun cu Un Women și UNFPA.
Victoria Captari, psihoterapeut IFIS,
Prot. Iulian Rață, Protopop de Orhei
Sursa: ortodoxia.md